Милионерът Бари и боксьорът Холифийлд помагат на бежанците

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 22, 2013 15:47

Милионерът Бари и боксьорът Холифийлд помагат на бежанците

Ивендър Холифийлд – легендарният боксьор, и Янк Бари– канадският милионер, основателят на фондацията “Глобъл вилидж чемпиънс” в неделя посетиха Приемателния център в Харманли. Те се срещнаха с настанените бежанци и търпеливо изслушаха оплакванията им. Всички негодуваха от битовите условия, в които живеят и от бавното според тях придвижване на документите за издаване на бежански статут. Холифийлд и Бари направиха обиколка на целия район, разгледаха и живеещите в палатки. Пред медиите казаха, че смятат да помагат на бежанците и вече са предприели първите стъпки. Наели са малък хотел, който след ремонт ще посрещне първите 19 емигранти. Смятат да направят същото и с още няколко, докато парите им позволят. Знаят, че България не е в състояние сама да се справи с проблема, затова й помагат. Тяхното мнение е, че от ЕС трябва да се отнесат по-сериозно с проблема и да отпуснат средства, с които животът на бежанците в България да бъде подобрен.
Ивендър Холифийлд сподели, че не е изнена-дан от живота тук, защото той също е израснал в гето. Затова е дошъл и се надява да привлече и други, които да последват неговия пример. Боксьорът е един от сериозните дарители на фондацията “Глобъл вилидж чемпиънс”. Господин Бари призна, че помага на страната, защото преди години България е спасила евреите си, а той е такъв.
Визитата им тук е част от обиколката на бежанските лагери в България, където са настанени емигранти от Сирия. В делегацията бяха д-р Здравко Георгиев и Кристияна Вълчева, медицинските лица, които диктаторът Муамар Кадафи държа неоснователно в либийския затвор дълги години.
Гостите пристигнаха с няколко автобуса, в които имаше храни. Преди да си тръгнат обаче бежанците направиха кордон около тях и не ги пускаха, викайки, че не искат храни и дрехи, а документ, който им урежда статута. Малки и големи скандираха думата „басмет“, което означава пръстов отпечатък. Той се взема, след като започне процедурата по оформянето на статута на бежанеца. Те си мислят, че след като той им се вземе, това означава, че вече имат статут.
На тръгване гостите изведоха от лагера две многодетни семейства, едното от които е с 3 деца, а майка им е бременна в 7-я месец. Те бяха настанени в луксозна къща в Банкя, наета от фондацията.

 

Лагерът е с постоянно текучество

В събота, 9 ноември, над 90 бежанци, натоварени в два автобуса, цял ден се разпитваха в РПУ – Харманли. Те бяха пристигнали от София рано сутринта.
Двата автобуса бяха натоварени с емигранти от харманлийския приемателен център, където са им оформили документите и са откарани в София. Адвокати са уредили бежанците с документи за свободен режим и на адреси в София. В центъра на столицата обаче двата автобуса са били обградени от полиция и униформените започнали да проверяват документите на всички пътници. След това в единия от тях натоварили и други бежанци, които преди това са били арестувани в София. Сред тях има пришълци от Афганистан. Униформените наредили на шофьорите да отпътуват обратно към Харманли.
Повечето от чакащите пред полицията в Харманли не разбираха какво става, защото те си имаха законен документ, според който имат да право да пребивават на свободен режим и са наели квартири. Един от тях сподели, че е бил арестуван с едното си дете в кафене, а другото е останало само в столицата в квартирата му на ул. „Мария Луиза“. Друг каза, че полицаите са го извадили от таксито и даже не успял да си вземе багажа от него.
Още същата вечер 12 бяха върнати в София, а след няколко дни повечето от докараните отново заминаха за столицата. За там отново отпътуваха и върнатите неоснователно от софийските полицаи бежанци.
В съобщението на полицията се казваше, че са задържали 97. От там се похвалиха, че е разбита мрежа за измами, но в този случай няма информация да има задържан в тази връзка. Открит е само един бежанец, който е имал фалшиви документи.
В неделя вечерта докараха още 48 афганистанци, с които общата им численост стана малко под 100. Повечето от тях са млади, един си носеше таблет, друг лаптоп. Те бяха настанени в палатки при условия максимално близки до тези в Тора Бора в тяхната родина.

През тази седмица не се появиха големи благотворителни организации.
Бизнесменът Акбар, който прави бизнес в Харманли, и Живко Йосифов им купиха лекарства, нужни за децата, а афганистанецът си даде палтото на 90-годишен старец от неговата родина, настанен в палатка.
През седмицата в лагера пристигна и зам.-министър на МВР, за да нагледа как върви ремонтът на големите помещения. В тях ще могат да бъдат настанени 650 души. В едномесечен срок се очаква да приключат ремонтните дейности и в сградите да се настанят бежанците, които в момента са в платки.
Някои от първите настанени в лагера в Харманли вече са отведени в Пъстрогор, където започва да тече процедурата по оформянето на статута им. На тяхно място се настаниха други сирийци. Те бяха доведени във вторник вечерта. Повечето са млади.
През седмицата бе открит още един болен от краста, който веднага бе преместен в болницата. Това е вторият случай на заразен от тази болест. Предишният бе открит преди две седмици. И на двамата болни дрехите и завивките бяха изгорени.
През следващата седмица се очаква на портала на лагера да бъде открит магазин на РПК.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 22, 2013 15:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама