Миг преди зимата токът скача, а дървата са кът

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 2, 2021 09:16

Миг преди зимата токът скача, а дървата са кът

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 29 октомври - 4 ноември 2021 г., брой 39/971 година XVIII Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

За сериозно забавяне на дърва за огрев сигнализират граждани. Те визират доставки от общинската „Горска компания“ в Харманли и твърдят, че имат записани и платени дърва от лятото, а все още не са получили топливото. Хората са притеснени заради поскъпващия ток, който им е алтернативно отопление, но едва ли ще могат да си го позволят.
„Проблем има и се опитваме да се справим с него, но не всичко зависи от нас“, заяви кметът Мария Киркова. Тя допълни, че в компанията имало много заразени и други болни и това е една от причините за забавянето.
Милко Хубенов от общинската „Горска компания“ заяви, че извозват редовно дърва, защото времето позволява. При добри дни стигат до 100 кубика дневно.
Той сподели, че дългото дъждовно време не е позволявало сеч и извозване. Съобщи, че има и трета причина и тя е с наемането на работници. Повечето от техните хора отишли на лозята да берат грозде, защото там надниците били по-високи.
Цената на дървата тук е най-евтина. Кубик дърва метровки струва 68 лева, а нарязани с 8 лева по-скъпо. Затова всички предпочитат да купуват от тази компания.
Проблем с доставките има във всички населени места в общината.
„Има недостиг на дърва за огрев на населението, но за криза не може да се говори.“  Това каза директорът на ДЛС Тополовград инж. Живко Георгиев и допълни: „Допреди две-три седмици имаше достатъчно дърва, вследствие на количествата, които бяха добити и складирани, но те се изчерпаха. Сега пак се добиват, но значително по-малки количества. Каквото приемем, веднага предлагаме на населението. Причините за намалелия добив и получаващия се дефицит са, че фирмите, които имат сключени договори за тази дейност, изпитват остър недостиг на дървосекачи. Друга причина е, че има и хора, които се презапасяват. Цената на дървата не е променена и тя е 48,00 лв. за куб.м дърва от дъб и 38,40 лв. от акация  с ДДС. Надявам се, че до криза няма да се стигне и ще положим всички усилия това да не се случи“, завърши инж. Димитров.
В Симеоновград от общинските гори вече втора година не се добиват дърва за огрев. Хората купуват от двете частни фирми в града, а цената е 120 лева за кубик, нарязани и нацепени.
В Свиленград домакинствата се снабдяват с дърва от частни фирми на пазарни цени.
Подобно е положението и в Любимец.
Частните фирми, които търгуват с дърва за огрев на дребно, са зависими от други, които добиват дървесина от горите. Доставките по различни причини са неритмични. Когато имат стока, я продават веднага на цена от 100 до 150 лева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 2, 2021 09:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама