Миграцията – шанс за съживяване на отдалечени региони

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 20, 2021 08:33

Миграцията – шанс за съживяване на отдалечени региони

Акценти

  • Регионален вестник, # 23/955 година XVIII, 18 юни -24 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Как миграцията може да повлияе на развитието на планински и селски региони е част от изследването, което проф. Анна Кръстева от Нов български университет и нейният екип правят в региона.
Тя, Ванина Нинова и Георги Станков от няколко дни провеждат срещи с чужденци, които са се установили в региона на Хасковска област и Харманли. Изследователите се срещнаха с финландци в Лешниково, мигрант от Кот д’Ивоар в Свиленград, турски бизнесмени, англичани от Черепово, нидерландка в с. Срем, бежанци от РПЦ – Харманли, местни хора, представители на местната власт, на НПО. Впечатленията от разговорите с тях ще бъдат обобщени и представени в цялостно изследване в рамките на проекта Matilde (проект по Хоризонт 2020) “Оценка на въздействието на миграцията за подобряване интеграцията и местното развитие в европейските планински и селски региони” (2020-2023).
Целта на проучването, което се прави в 10 държави от ЕС, е да се установи до каква степен чуждестранната имиграция може да играе ролята на двигател за социално и икономическо развитие в отдалечени райони, които се обезлюдяват.
След анализиране на резултатите ще се установи доколко тези процеси могат да насърчат съживяването на крайните региони и да генерира ново търсене и стимули за услуги от общ интерес
Изследването се провежда от CERMES (Център за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания), която е първата академична организация за миграционни изследвания в България с богат национален и международен изследователски опит.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 20, 2021 08:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама