„Марица-изток“ вече 70 години изхранва региона

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 14, 2022 10:24

„Марица-изток“ вече 70 години изхранва региона

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 11 – 17 март 2022 г., брой 10/988 година
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

На 3 март се навършиха 70 години от създаването на рудник „Трояново-1“. Той дава началото на гиганта на българския открит въгледобив „Мини Марица-изток“ ЕАД.
Началото е поставено от Йордан Иванов и Кольо Петков, работници от ДСО „Минстрой”, които под ръководството на техническия ръководител Петко Николов правят символичната първа копка на рудник „Трояново-1”. Строителството на рудника се изпълнява от ДСО „Минстрой” – Трети строителен район, с директор Доньо Пехливанов.
През март 1954 г. на строителната площадка на рудник „Трояново-1” (наричан тогава „Марица-изток”) пристигат първите съветски баге­ри СЭ-3, с които се прокарва разрезната траншея. На 19 юли е натоварена първата влакова композиция с откривка и започва изграждането на външните насипища и на фактическото изграждане на рудника.

От началото на експлоатация до първи януари 2022 г. в най-голямото българско дружество за добив на въглища по открит способ са добити 1258 млн. тона въглища  и са разкрити, транспортирани и насипани 4904 млн. куб. м земна маса.

Към първи януари 2022 г. икономически ефективните въглищни запаси са 741 850 000 тона, които са достатъчни да задоволяват енергийните нужди на България до края на концесията на находището – 2040 г., а и след това.

Делът на изземваните въглища възлиза на 89% от общия добив в страната и представлява над 92% от балансовите запаси на лигнитни въглища в страната. Чрез преработката им се произвежда над 40% от електроенергията в страната, с относително най-ниска себестойност и висока конкурентоспособност.
В момента „Мини Марица-изток“ ЕАД е важен местен енергоизточник, осигуряващ въглища за 3 258 MW базова мощност. То е акционерно със 100% държавно участие с концесия за добив на въглища, от находище „Източномаришки въглищен басейн” от 11 август 2005 г., за срок от 35 години.

Малко след създаването си поради липса на необходимите кадри предприятието поема грижа и за обучението на работниците, които трябва да управляват багерите. През 1954 г. свидетелствата си получават първите източномаришки багеристи – Иван Мутов, Еньо Мутов, Ганчо Тенев, Михаил Янков, Илчо Христов, Диньо Кишнев и Иван Ангелов. Те участват и в строителството на рудник „Трояново-1”, и в експлоатацията след това.

Източник: ММИ

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 14, 2022 10:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама