Малкият принц и алпинеум в проекта за Главната на Свиленград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 11, 2021 10:49

Малкият принц и алпинеум в проекта за Главната на Свиленград

Акценти

  • Регионален вестник, # 5/937 година XVIII, 5 - 11 февруари 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

В проекта за ремонт на Главната улица на Свиленград са предвидени пешеходна зона с водни и светлинни атракции, детски площадки и озеленяване. През 2013 г. след архитектурен конкурс бе избран идеен проект, на ЕТ „Форум – Александров“. Той бе представен пред гражданството в залата на Общинска администрация.
Сега предстои да бъде реализиран.
Проектът предвижда превръщането на главната улица на гр. Свиленград
– булeвард „България“ и няколко нейни „ръкави“ в пешеходна зона с възможност за преминаване на леки и тежкотоварни автомобили с авариен режим на движение (линейки, пожарна, зареждане на магазини и др.). За целта пешеходната улица в централната си част (ос) е
проектирана с минимална широчина от 6 метра.
Тя трябва да стане модерна и красива пешеходна зона с водни и светлинни атракции, детски площадки и озеленяване. Предвижда се благоустрояването да се извърши на два етапа.
При първия ще се работи по булевард „България“ до ул. „Симеон Велики“, градинката със съществуваща детска площадка между бул. „България“ и ул. „Септемврийци“, връзката от бул. „България“ към паркинга при ул. „Мир“ и ул. „Неофит Рилски“, връзките от бул. „България“ към пазара (от двете страни на Универсалния магазин).
Вторият засяга площад „14-и март“, улица „Иван Вазов“, в частта и от бул. „България“ до ул. „Септемврийци“, ул. „Московска“ в частта ѝ от бул. „България“ до ул. „Септемврийци“, площад „14 – ти март“.
Предвижда се площадът да запази функцията си на паркинг и възможността за поставяне на преместваема сцена. Едновременно с това благоустрояването на площад „14 -и март“ го приобщава композиционно към центъра на града и той се превръща във визуално продължение на пешеходната зона чрез няколко похвата, е записано в проекта.
Ще има няколко подобекта. Единият е

„Ротонда с фонтан на известните личности на Свиленград“.
Тя свързва геометрично композиционните оси на площад „14–и март“ и пешеходната част на булевард „България“. Представлява стоманобетонна конструкция от девет концентрично разположена колона, носеща греда (антаблеман) и цокълна част с възможност за сядане и почивка. Конструкцията се изпълнява от видим бял шлайфан бетон.
Другият е

„Чешма “Малкият принц“
в градинката между булевард „България“ и ул. „Септемврийци“, в която към настоящия момент се намира детско многофункционално съоръжение за игра в недобро състояние.
Северно от пешеходната ос се предвижда изграждането на чешма – питейна фонтанка и постамент със скулптура на Малкия принц.

Следващият е „Детски лабиринт и замък“
Той е проектиран в площта на разширената зелена зона между булевард „България“, ул. „Иван Вазов“ и ул. „Московска“. Разработен архитектурен фрагмент за лабиринта и замъка – метална носеща конструкция, „облечена“ с дъски, обeзопасени и обработени по подходящ начин.

„Водно огледало и глобус“
ще представлява водно огледало с квадратна форма и размери 6 на 6 изградено от видим бял шлайфан бетон. В средата му е монтиран неподвижен глобус, повърхността на който е изработена от комбинация от листова неръждаема стомана и месинг. Конструкцията на глобуса е изградена от стоманени „дъги“. Глобусът се облива с вода, по повърхността му са повдигнати континентите, а меридианите са „издълбани“. Диагонално в два срещуположни ъгъла на водното огледало са монтирани скулптори на луната и слънцето, изработени от същия материал. Ще има и пасарелка, проектирана с ажурна метална тръбна конструкция с надлъжен профил на арка. Подовата конструкция е ажурна – от решетъчна скара от неръждаема стомана. Седем пистолета насочват водните струи под формата на арки, прехвърлящи пасарелката от двете страни. Предвидено е художествено осветление за водното огледало.

„Алпинеум“
Между атракциите „Детски лабиринт и замък“ и „Водно огледало и глобус“ е ситуирано съществуващо голямо широколистно дърво, около което е проектиран алпинеум.

„Сухи модули фонтани“
На няколко места по дължината на пешеходната зона са разположени 5 „Сухи модулни фонтани“. Те са ситуирани в зоната на нишите за почивка на пешеходците, извън шестметровата ивица, предвидена и за автомобилно движение в някои случаи. Фонтаните се монтират на бетонно легло. Всеки един модул се осветява и озвучава.

„Рампи за инвалиди“
Заложени са две рампи за инвалиди с цел повишаване на достъпността на средата.

„Площад пред пощата“
В контакта си с улица „Симеон Велики“ пешеходната част на булевард „България“ завършва с квадратен площад с размери 24 на 24.
В проекта по „Благоустройство и паркоустройство“ детайлно са разработени зелените зони – цветни партери, храсти, едроразмерна растителност.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 11, 2021 10:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама