Малките съдилища няма да се закриват

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 22, 2022 16:49

Малките съдилища няма да се закриват

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 21 - 27 октомври 2022 г., брой 38/1016, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Районните съдилища в Тополовград, Ивайловград и Гълъбово няма да бъдат нито закривани, нито обединявани с други на този етап. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) през миналата седмица се отказа да прилага който и да е от разработените модели за реформа на съдебната карта, съобщава lex.bg. Основният мотив за това е липсата на каквато и да е подкрепа от законодателната, изпълнителната и местната власт, от професионални организации, адвокати, нотариуси и др. при проведените обществени обсъждания това лято за пилотното въвеждане на някои от моделите.
През май т.г. СК на ВСС предприе първи стъпки към прекрояване на съдебната карта. Бе открита процедура за реорганизация на няколко районни съдилища от три съдебни района, като идеята беше да бъдат „разиграни“ различни варианти за реформата им – някои от тях да бъдат изцяло закрити, а други обединени.
Първият съд е от района на Стара Загора. Идеята е да бъде закрит районният съд в Гълъбово, а приемник да стане съдът в Раднево.
Второто пилотно предложение се отнасяше до районните съдилища в Тополовград и Елхово, които се намират в Ямболския съдебен район. В този случай ВСС обсъди няколко варианта за реформа – или РС-Тополовград да се влее в съда в Елхово, или пък да бъде обединен с РС-Харманли. Проблемът е, че община Тополовград е в Хасковска област, а съдът е в района на Ямбол.
Съдът в Ивайловград също остава в сегашния си вид.
И трите съдилища, които допреди няколко месеца бяха застрашени от закриване, са едни от най-малко натоварените в региона. Делата, които се водят в правораздавателните институции в Харманли и Свиленград, са в пъти повече.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 22, 2022 16:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама