Любимчани почерпиха опит от португалски колеги

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 9, 2022 07:53

Любимчани почерпиха опит от португалски колеги

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 2 -11 август 2022 г., брой 29/1007, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград

Свързани публикации

Читалищни дейци от Любимец обмениха културен опит с колеги от Португалия.
Те посетиха Брага, петия по големина град в тази страна благодарение на спечелен проект „Културно исторически ценности – обединяващо звено в Европа“.
Домакините от партньора им „Брага МОБ“ ги разведоха из библиотеки, катедрали, музеи и други културни институции. Любимчани се запознаха с работата на своите колеги, а придобитите знания от работата на културни институции ще бъдат интегрирани в работния процес на читалище ”Братолюбие -1884”.
Съвместната дейност на библиотеките от двете страни ще допринесе за съхраняването на общото европейско културно наследство.
„Любимчани бяха възхитени от видяното и чутото, почерпиха европейски опит, а споделянето и прилагането му ще повиши самочувствието и стремежа на екипа за нови работни идеи и прилагането им в съвместната им дейност. “Щастливи сме с възможността да реализираме себе си, да издигнем културата на града, тя да стане по-достъпна, привлекателна и удовлетворяваща за всеки“, сподели секретарят на читалището Евгения Стоянова. Според нея подобни посещения и срещи ще помогнат да се решат редица въпроси на местно ниво, като социална изолация, интеграция, безработица и създаване условия на всички възрасти за личностно израстване. Всичко това ще допринесе за социалното сближаване, за насърчаване на иновациите и за укрепване на европейската идентичност и активността на гражданите.
2021 г. бе успешна за екипа на НЧ ”Братолюбие -1884” Любимец, а целта на спечеления проект по програма “Еразъм+” е чрез учене през целия живот да се подкрепи професионалното и личностно развитие на хората в областта на културата.
На ентусиазирания екип предстои подобно пътуване до Германия.

Брага е петият по големина град в Португалия, където има смесица от минало и съвременност, което го прави любимо място на толкова пътешественици по света. Населението му е около 180 000 души.
Брага често е наричан португалския Рим. Тук са се пресичали пет важни римски пътя, което донякъде предначертава успеха на града и неговото забогатяване.
Дълги години той е бил главен религиозен център на португалските земи.
Регионалната библиотека, с която разполага, има колекция от над 300 000 книги и 10 000 ръкописи.
Градът може да се похвали с голямо богатство от музеи.
Може би най-известната забележителност се намира на около 6 км от града. Това е църквата на Исус Христос на Голгота. Пътят до нея е осеян с параклиси, фонтани и статуи, символизиращи четиринадесетте спирки Исус.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 9, 2022 07:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама