Лозен се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с изложба

Сакарнюз
От Сакарнюз май 17, 2024 19:17

Лозен се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с изложба

Акценти

  • Концепцията на изложбата предвижда да се представят най-отличителните елементи от нематериалното културно наследство

Музеят в любимчанското село Лозен ще отбележи Европейската нощ на музеите с изложба „Обичаите на предците ни – интерпретация в съвременността“. Експозицията ще бъде открита на 18 май от 19:00 часа. В нея са представени реквизит и елементи от обичаите „Ирминден“ от село Лозен, „Светото“ от село Малко градище, „Прокопий пчелар“ от село Райкова могила и коледарски костюми от Лозен, Радовец и Хасковско.

Концепцията на изложбата предвижда да се представят най-отличителните елементи от нематериалното културно наследство на села от Хасковския край, които се осмислят от локалните общности, като представителни.

Освен стандартния показ на обреден реквизит, ще бъде предоставена възможно за интерактивен показ на обичаи. Изложбата е част от проект „Обичаите на предците ни – интерпретация в съвременността“, финансиран по програма „Любителско изкуство’23“ на Национален фонд „Култура“.

Куратор на изложбата е Христо Янъков, а консултант дългогодишният етнограф на Регионалния исторически музей в Хасково Розалина Гогова.

Сакарнюз
От Сакарнюз май 17, 2024 19:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама