Културната празнична програма по повод Деня на Харманли – 2 май

Сакарнюз
От Сакарнюз април 22, 2024 11:17

Културната празнична програма по повод Деня на Харманли – 2 май

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 16/1088, година XXl, 19 - 25 април 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Празничната програма за град Харманли започна на 15 април /понеделник/ с откриването на изложбата „Магията на хляба“ в Историческия музей.
По стар български обичай присъстващите гости на събитието бяха посрещнати с ръчно изработена питка и шарена сол – традиция, показваща гостоприемството на българина.
Главен уредник Татяна Димитрова ги запозна с „Магията на хляба“, която започва още със сеитбата на зърното и продължава до направата на му. Без него не минава нито делник, нито празник. Хлябът обединява семейството и общността на трапезата в радост и мъка. С хляб започва и свършва земният път на човека. С хляб са белязани основните моменти от живота. На трапезата всеки получава своя къшей хляб от стопанина и трябва да се задоволи с него, защото това му е късмета. Затова последният залък не се оставя, защото си оставяш късмета.
На изложбата могат да се видят хлябове с различна форма и украса от района на община Харманли. Хляб, изпечен в подница, която е направена на Ирминден, придава магическата сила на хляба и от там на хората.
В изложбата са представени моменти от земеделието: орачът, облечен с чисти дрехи и нова риза, сеитбата, която започва на пълна месечина, жътвата, сплитането на божията брада и вършеенето.
На 16 април /вторник/ в Културен център – Харманли се проведе Творческа вечер на Хайри Хамдан – писател, преводач, съставител на антологии и носител на световни литературни награди в различни страни. Повече за събитието, четете по-долу.
На 18 април /четвъртък/ в Културен център Харманли, се състоя прожекция и среща със създателите на филма „Пътища и сенки край Извора на Белоногата“ за живота на П. Р. Славейков.
На 23 април /вторник/ предстои откриване на изложба „Пътят“ на академик Христо Панев. Събитието ще се състои в Културен център Харманли от 17:30 часа.
На 24 април /сряда/ от 17:30 часа на Ротондата пред Исторически музей ще се проведе „Дефиле на народната носия – живата традиция на региона“.
На 26 април /петък/ от 11:30 часа в Исторически музей ще бъде открита временна фотоизложба „Обновен към бъдещето устремен. Харманли от XX век“.
На 27 април /събота/ от 11:00 часа в отсечката на бул. „България“ /до магазин Силвана/ стартира Рокерското шоу. Мотористите ще направят и традиционната почетна обиколка на града.
На празничния 2 май от 9:00 часа в църквата „Св. Атанасий“ ще бъде отслужена тържествена литургия и молебен за преуспяването на Харманли.
От 11:00 часа в Конферентната зала на Културен център – Харманли ще се проведе тържествената сесия на Общински съвет – Харманли. Традиционно ще бъде връчено званието “Почетен гражданин” на Харманли.
От 20:00 часа е началото на празничния концерт на пл. „Възраждане“, който тази година ще зарадва гражданите и гостите на града с участието на носителите на тазгодишната награда за съвременна музика ИКАР 2024, групата DEEP ZONE PROJECT. А фойерверки ще закрият празничния 2 май.

Сакарнюз
От Сакарнюз април 22, 2024 11:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама