Кръста хвърляха и спасиха в Устрем и Княжево. Не и в Срем

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 13, 2024 08:14

Кръста хвърляха и спасиха в Устрем и Княжево. Не и в Срем

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 02/1074, година XXl, 12 - 18 януари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Още на две места в община Тополовград бе спазен ритуалът на Йордановден. Това стана в селата Устрем, където е утвърдена от години традиция, и в Княжево, където се прави за първи път от много години. И на двете места водосвет отслужи архимандрит Амвросий.
Четиринадесет годишният Давид Михалев се оказа най-пъргав и съобразителен и хвана кръста във водите на малкия басейн „Топлика“ в покрайнините на с. Устрем. Освен него още четири момчета се опитаха да направят това.
Водосветът бе в присъствието на кмета на селото Христо Илчев и много местни жители. Кръста хвърли архимандрита, който подмами част от момчетата да се хвърлят предварително след негови залъгващи движения. След приключването на ритуала участниците, носейки го със себе си, обиколиха цялото село и влизат във всеки дом, за да получат дарове за неговото спасяване.

В с. Княжево новият кмет на селото Иван Атанасов направи сполучлив опит за възстановяване на традицията. Ритуалът бе извършен край селото на р. Тунджа.
Шест бяха смелчаците, които се хвърлиха, като пръв до кръста стигна 21-годишният Михаил Атанасов, родом от селото. Той бе награден от кмета с парична премия от 100 лева, а останалите участници получиха по 20 за участието си.
Доста бяха хората, които се събраха на 6 януари по брега на Тунджа. Те бяха от селото, околните села, Елхово и от другите.
Тази година традицията на Водици не бе спазена в с. Срем, където това се правеше ежегодно. Кметът Митка Иванова бе много разочарована, че никой не е пожелал да се хвърли във водите на р. Тунджа, за да извади кръста, поради което провеждането на ритуала се е оказало безсмислено.

 

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 13, 2024 08:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама