„Красота, дух и традиции“ събира културното наследство в тополовградско

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 20, 2024 19:50

„Красота, дух и традиции“ събира културното наследство в тополовградско

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 10/1082, година XXl, 08 - 14 март 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

„Красота, дух и традиции“ – така се нарича най-новият проект, по който работи общинският исторически музей в Тополовград, заедно с Министерството на културата. Това е един вид и образователна програма, чиято цел е да се привлече местната общност към културното наследство на тополовградска община.
Проектът изследва и представя културното наследство на осем селища в Сакар планина и долното дясно поречие на река Тунджа.
В рамките на четири дни – от 5 до 8 март, екип на музея начело с директора му Веселин Кълвачев и в тясно сътрудничество с етнографа, културолога, етнолог, журналист и фотограф Юлиан Ангелов извършваха посещения и обследване на местните традиции и обичаи в осем селища от община Тополовград.
Посетиха селата Радовец, Мрамор, Устрем, Орешник, Срем, Синапово, Орлов дол и Хлябово. Хората, които присъстваха на срещите, са може би последните, които помнят, знаят и пренасят спомена за бита, живота, традициите и обичаите с които са живели местните хора. Там където бяхме и от „Сакарнюз“ – в Радовец и Мрамор, се показваха традиционни и характерни местни носии и гозби.
Разговорите бяха интересни – припомниха се позабравени традиции и обичаи, представени бяха красиви местни носии, като женските изпъкваха с пъстрата шарка и красотата си и показваха майсторството на нашите предци при изработването им в далечното минало.
По същия начин бе предвидено да преминават и посещенията в останалите населени места включени в проекта.
Всичко видяно и разказано от тези срещи ще бъде издадено в специална книга.
Една от целите на проекта е привличане на интереса към региона, а другата да се запази за историята и най- вече за бъдещето красотата, духа и традициите на прекрасния Сакарски край, според думите на Юлиан Ангелов.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 20, 2024 19:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама