Край Тополовград изграждат инсталация за компостиране

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 5, 2022 08:29

Край Тополовград изграждат инсталация за компостиране

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 25 -31 март 2022 г., брой 12/990, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Инсталация за компостиране на площ 48 600 кв.м ще бъде изградена край Тополовград. За това е изявила желание софийската фирма „Хелиас“ ЕООД.
Технологията е чрез закрит – in vessel, статичен метод, с принудително аериране на компостните купчини.
Целият процес на компостиране ще бъде извършван на една площадка. На нея върху водоплътна бетоново-асфалтова настилка ще се оформят компостни редове
В инвесционното намарение на фирмата е записано, че на площадката ще бъдат разположени компостните редове, оформени като равнобедрен трапец с кубатура около 150 куб. метра всяка, покрити с дишаща мембрана EPTFE тип Gore tex. Тази пропусклива материя осигурява покриването на купчините и изолирането им от външната среда, създава оптимални условия на производствения процес, пропускане само на пара и въглероден двуокис и задържането на отделяните миризми под купола.
Преди оформянето на куповете ще бъде поставена подложка от около 30 см отпадъчни кори и дървесина. В тях, по ширина през 1 метър, ще бъдат поставени ПВЦ тръби ф 160-200 мм, надупчени и съединени в общ колектор, водещ към центробежен вентилатор модел. Тази системата за аерация с въздуховоди, осигурява принудително аериране на куповете.
Компостиращата инсталация ще бъде с капацитет 6500 т/г. входящ материал от биоразградими отпадъци или 26 тона на денонощие – при 250 работни дни на една смяна с 8 работни часа.
При наличието на технологично-образуваните води (инфилтрат) чрез дренажна система ще се събират в цистерна и ще се връщат обратно в процеса за оросяване на компоста. Почистването на откритите зони и пътищата ще се осъществява с пароструйка, за да не се формира поток отпа-дъчни води.
За персонала се предвиждат химични мивки и тоалетни.
Свежа вода за производствения процес ще се доставя от дистрибутор и няма да има водопотребление от водопроводната мрежа на града.
Припомняме, че Тополовград кандидатства по проект, с който се цели предотвратяването на битови отпадъци в общината и бяха закупени и поставени на различни места 8 компостера, в които да се събират биоразградими отпадъци.

„Хелиас ЕООД“ е регистрирана в София, п.к. 1164, район „Лозенец“, ул. „Зелено дърво“ № 7. Едноличен собственик на капитала от 90 000 лв., внесен през 2018 г., е
Мария Иванова Кънчева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 5, 2022 08:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама