Колко малко ни трябва, за да се почувстваме горди българи!

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 23, 2023 08:21

Колко малко ни трябва, за да се почувстваме горди българи!

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 42/1066, година XX, 10 - 16 ноември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Госпожо Ятакчиева как се стигна до идеята на фестивал в чужбина да бъдат поканени фолклорни групи от община Тополовград?
Имах честта да бъда част от журито на фестивала „Арт таланти“ в качеството ми на експерт „Култура“. Много съм щастлива от поканата, която отправихме заедно с организаторите на фестивала в Италия към певческите групи на селата Радовец и и Устрем. Този фестивал е на много високо ниво. Аз съм член на журито за втори път, познавам изпълнителите от двете села и прецених, че имат капацитет да се конкурират с участниците във фестивала и да се представят достойно.

Какво представлява този фестивал и на какви други подобни като него поканихте състави от Тополовград в други години?
Фестивалът се организира от „Федерация на българския фолклор“ и „Фолк арт общество“, като това издание се проведе в италианския град Кианчиано Терме. Във фестивалната програма участваха творчески формации и индивидуални изпълнители от България и Италия, представящи различни изкуства. Певческите групи на Радовец и Устрем се представиха с автентичен фолклор и завладяха публиката с изпълненията си. Публиката аплодира както техния талант, така автентичните носии, с които се представиха на сцената. Силата на художествените състави от селата на община Тополовград е в автентичния фолклор. Разбира се, важно е и качеството на изпълненията. Направи ми впечатление, че след изпълненията на певческата група от село Радовец, колегите от журито проявиха интерес към ръководителя на групата Неда Пильонова. Двете групи бяха удостоени с първа награда, като госпожа Пильонова получи специална Грамота като ръководител на групата на село Радовец.
С Грамота и медал беше отличена уникалната женска носия от село Радовец. И двете групи получиха ваучери в размер на 500 евро за всяка група за участие във фестивала “АРТ таланти“, който ще се проведе в Будапеща, Унгария. Съорганизатор на фестивала „Арт таланти“ от Италия е Асоциация „Малката България в центъра на Италия“, която също награди певческите формации от Радовец и Устрем със специален плакет. Тополовградски състави по моя покана участваха и на Фестивал на туризма в Одрин-2021 година по проект на Сдружение „ЧАР-Черноморска асоциация за развитие-Бургас“ по Програма ТГС България. Това бяха – Мъжката вокална група „Авролева“ и Състава за народни танци „Луди млади“.

Прави впечатление, че макар вече да не сте част от Общинската администрация продължавате да се интересувате живо от културния и цялостния живот в Общината. Това плод на носталгия ли е за отминалите години или сърцето и душата Ви са тук?
Вярно е, че изпитвам носталгия по годините, през които отговарях за културата в община Тополовград. Но не само носталгията е причината да поканя нашите певчески групи от Радовец и Устрем на този престижен фестивал. Постиженията на двете формации на национални и международни фестивали са достатъчно основание за поканата към тях.
Ще споделя с вас чувствата, които ме вълнуваха по време на тяхната изява в Италия. Гледах 82-годишната Неда Пильонова от село Радовец, слушах изпълненията на тези скромни и талантливи жени от пограничната община Тополовград и бях убедена, че те едва ли съзнават, че техният безкористен и всеотдаен творчески труд е привлякъл вниманието на сериозни специалисти и е развълнувал по неповторим начин публиката далеч зад пределите на България.
И си мисля, колко малко ни трябва, за да се почувстваме горди българи и да осъзнаем какво богатство имаме. Ще продължа да работя за интересите на културата в община Тополовград, защото наистина сърцето и душата ми са там.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 23, 2023 08:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама