Кой помага на Путин да продължава войната?

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 21, 2022 09:51

Кой помага на Путин да продължава войната?

Акценти

  • Това е част от мащабна акция в цяла Европа. Целта е да бъде изобличена мрежата от държавни и частни компании, чиито финансови операции с изкопаеми горива правят възможна продължаващата вече 2 месеца агресия.

Свързани публикации

Активисти на „Грийнпийс“ – България маркираха три локации в София, свързани с финансирането на руски изкопаеми горива. Това са бензиностанция на „Газпром“, държавното дружество „Булгартрансгаз“ и банката „Уникредит“. Те вече са белязани с „карфици“ с образа на руския президент, защото осигуряват средствата за войната на Владимир Путин в Украйна.

Само с покупката на петрол, газ и въглища държавите от ЕС са инвестирали 36 милиарда евро в бюджета на Кремъл от началото на войната на 24 февруари. Сумата продължава да расте с всяка изминала минута, както показва този брояч.

  • „Уникредит“ е улеснила финансиране на руски петролни и газови компании на обща стойност от 1,4 милиарда щатски долара (над 1,26 милиарда евро) от началото на 2019 г. до март 2022 г.
  • „Газпром“ е монополист в доставките на изкопаем газ в България и много други европейски държави.
  • „Булгартрансгаз“ построи „Турски поток“ през България, за което бяха похарчени 3 милиарда лева на българските граждани.

Акцията в навечерието на Деня на Земята 22 април е в отговор на призива на украински екоактивисти и кампанията #StandWithUkraine за ембарго на руските изкопаеми горива и край на ерата на изкопаемите горива въобще.

Източник: „Грийнпийс“ – България

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 21, 2022 09:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама