Ковид пандемията не спира упоритите данъчни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 17, 2021 09:23

Ковид пандемията не спира упоритите данъчни

Акценти

  • Регионален вестник, #37/969, 15 – 21 октомври 2021 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Продават кола не беден длъжник за 750 лева, а не могат да си приберат задължения от 32 000 000 от „Златния гьол“

Данъчните отчитат висока събираемост на налози и по време на ковид пандемията. В тяхно съобщение до медиите се казва, че от продажбите на недвижими имоти, превозни средства, вещи, както и техника за поддържане на пътища за 9 месеца са събрали 900 000 лева. От НАП в Хасково уточняват, че с приходите от продажби частично или изцяло се покриват задълженията към бюджета на физически и юридически лица.
Всички тези приходи са събрани от дружества, регистрирани на територията на Хасковска област, където преобладават малки и средни предприятия.
В същото време не са събрани милиони левове, които се съхраняван в касите на фирмите. Пример за това е, че държавната хазна не си е прибрала 32 милиона от фирмата, която обслужва „златния гьол“ на границата ни с Турция.
„Лукойл Нефтохим Бургас“ от много време търпи критики, че на фона на приходи от милиарди левове за продължителни периоди от време работи на огромна загуба и не плаща корпоративен данък.
От съобщението на НАП- Хасково става ясно, че публичните изпълнители продължават упорито събирателната си дейност в по-малки фирми, когато много от бизнесите им са изправени пред фалит. За октомври НАП-Хасково ще предложи в търгове и разнообразие от превозни средства – товарни и леки. Сред тях са пътнически бус Mercedes 8+1 места, оценен на 6800 лв., два автобуса „Сетра“, единият за 6250 лв., другият за 4200 лв., товарен автомобил FIAT за 2640 лв. и лека кола „Нисан“, оценена на 750 лв. заради забележките по нея.
Административната сграда от емблематичната Цигарена фабрика в Хасково също ще бъде обявена на търг до края на октомври. Сградата не функционира от години, след като „Хасково – Табак“ АД бе въведено в ликвидация и прекрати дейност, заради това, че стана собственост на кръг около мастит бизнесмен, закрилян от партиите на статуквото. На него Министерството на финансите на САЩ му наложи санкции. Той се оказа, че има и недекларирани офшорни фирми, от които в българската хазна средства не са постъпили. За НАП той е недосегаем.
Цената на цигарената сграда, от която ще започне наддаването, е 1 665 000 лв. Тя може да бъде разгледана в дните, определени за оглед – от 25 октомври до 3 ноември при спазване на противоепидемичните мерки, въведени в страната.

НАП не успява да събере 25 милиарда лева от данъци и осигуровки.
В периода от началото на 2011 г. до края на 2016 г. са събрани 77% от декларираните и установени задължения за данъци и осигурителни вноски. От началото на 2017 година досега събираемостта се е повишила до 81%. Въпреки това, българската приходна администрация изостава от средния процент на събираемост на приходите в ЕС, който е около 85% годишно.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 17, 2021 09:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама