Кмет отговори без да даде отговори

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2024 08:55

Кмет отговори без да даде отговори

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 09/1081, година XXl, 01 - 07 март 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Кметът на Харманли Мария Киркова не даде ясен отговор на зададените от нас въпроси, свързани с усвояването на милиони лева за общинска инфраструктура. Те се отнасят за скандалната поръчка по добилият известност „златен път“ за село Шишманово на стойност близо 2 млн. лв. (с ДДС) за отсечка от 1.3 км.
На общественото обсъждане на проекто бюджета, след изразената остра реакция на местните жители, кметът Киркова заяви, че тази поръчка няма да се случи, но само седмица след това даде ход на обществената поръчка за този участък.
На осъждането на бюджета тя каза, че пътят се прави по настояване на местните хора. В общественото пространство обаче те изразяват друго мнение.
Единият от въпросите ни бе: „Има ли протокол, подписка или друг документ от жители на село Шишманово или на с. Българин отпреди 2019 г., с който те настояват да се ремонтира спешно този път“.
Такъв се оказа, че няма. Отговорът на кмета бе: „След множество срещи с жителите на селата Българин и Шишманово при посещенията ми през 2016 г. те многократно изразяваха спешната нуждата от ремонт на пътя, който свързва двете населени места и по него пътуват ежедневно както те, така и техните деца до училището в с. Българин и детската градина в с. Шишманово…“
Никой от това село не си спомня за подобна среща.
На втория въпрос: „Защо на първата поръчка не избрахте офертата с по-ниска цена, а предпочетохте по-скъпата?“, отговорът бе: „Обществената поръчка се възлага въз основа на „икономически най-изгодната оферта“. Без коментар на кого е най-изгодната икономическа оферта.
Другият ни въпрос бе: „Кой е този проектантски екип, който е завишил цената от 600 000 на 1.6 млн. лв?“
Ето и обяснението на кмета за защо цената е скочила астрономически: „В резултат на инфлация, при която съществено са увеличени цените на основните стоки и материали, обстоятелства които са непредвидени и непредвидими за Възложителя (Община Харманли), които представляват събития от извънреден характер, а именно икономическите последици от световната COVID-19 пандемия, нарушените вериги на доставки на стоки и материали, военните действия в Черноморския регион. Посочените по-горе обстоятелства не са могли да бъдат предвидени от Възложителя при полагане на дължимата от него грижа, но водят до необходимост от изменение на поръчката, в частта за размера на цената. На база актуални изчисления на дейностите се налага сформирането на нова прогнозна стойност.
За този период инфлацията е не повече от 30 %, а цената на поръчката е скочила с 250% !? Коментарът е излишен.
От отговорите става ясно, че обществените пари се харчат непрозрачно, а кметът продължава да толерира скъпи поръчки със съмнителни ползи за обществеността.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2024 08:55
Напиши коментар

1 Коментар

Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама