Киркова твърди, че в решение на ОбС има най-малко 8 нарушения

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 20, 2024 10:24

Киркова твърди, че в решение на ОбС има най-малко 8 нарушения

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 18/1090, година XXl, 10 - 16 май 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

„Недопустимо е чрез потъпкване на материалния закон да се вземат решение на Общински съвет“ се казва в жалбата на кмета на Харманли Мария Киркова до Административния съд – Хасково. Там тя обжалва решение, с което не се прие предложението ѝ за бюджета на общината за 2024 г.
В жалбата в осем точки са изброени нарушенията, които според кмета са извършени от комисиите към ОбС и съветниците. Твърди се, че Решение №78 от 16 февруари е незаконосъобразно, тъй като противоречи на материалния закон. По-надолу се изброяват мотиви. Част от тях са:
Решението за приемане на частично изменение в бюджета е по предложение на бюджетната комисия при ОбС – Харманли, а тя не може да прави изменение на внесени проекти за решение. Подзаконовият нормативен акт, който определя работата на Общинския съвет – Харманли, категорично определя кой може да прави това.
Твърди се и за друго нарушение на правилника. То е, че по време на заседанието на ОбС не могат да бъдат обсъждани въпроси, които не са включени чрез гласуване в дневния ред.
Друг порок при гласуването на съветниците е, че приетите решения за изменения на бюджета по предложения на бюджетните комисии не са оповестени на всички общински съветници, включително и на вносителя – кмета на общината и това също е нарушение на правилника, тъй като общинските съветници не са запознати с материалите на заседанието в законно установения срок
В друга точка е отбелязано, че в предложенията следва да се съдържа финансова информация за обектите, които са предвидени в капиталовата програма, а такава е нямало.
Кметът Мария Киркова е забелязала и друг фрапиращ факт. Той е, че в решението на съветниците има смяна на параграфи, включително и погрешно посочени други, които не отговарят на дейностите, за които са предвидени разходите.
Като заключение се посочва, че остава неясно какво точно е прието с решение номер 78 от 16 февруари 2024 г., а именно “не приема Бюджета на община Харманли за 2024 година, съгласно Приложение 1, така както е пре- доставен от вносителя”.
По това дело съдията Антоанета Митрушева е издала три разпореждания, но все още Определението на съда не е излязло.
Припомняме, че един месец след като предложението на кмета бе отхвърлено, на сесия на ОбС през м. март Бюджет 2024 на Харманли бе приет, така че Решението на Административния съд ще послужи само за политически аргументи на едната от двете враждуващи групировки на ГЕРБ – Харманли.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 20, 2024 10:24
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Бу бу май 20, 19:59

    Кой крив, кой прав…..
    Кой на булката……

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама