Киркова: “Общината е добре финансово”, Лисков: “Приходите са като през 2003 г.”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 4, 2022 14:28

Киркова: “Общината е добре финансово”, Лисков: “Приходите са като през 2003 г.”

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 29 април – 5 май 2022 г., брой 16/994, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

„Община Харманли е в много добро финансово състояние въпреки взетите 10 млн. лв. заеми.“ Това заяви кметът Мария Киркова при приемането на Бюджет 2022 година на заседание на ОбС.
Друг поглед обаче има опозицията, представена от Михаил Лисков.
В своето изказване той направи извода, че розовите сънище на кмета трябва да приключат, след като се виждали цифрите на преходните остатъци. „От заложените 15,6 млн. лв. приходи по местните дейности имаме 7 млн. преходен остатък от 2021-ва, което означава, че реалната цифра е 8 млн. Тези цифри са от късния период на колегата Димитър Арнаудов през 2003 година. Можем да направим извода, че се връщаме много години назад“, е неговото заключение.
Той се зарадвал, като прочел, че субсидията за болнична помощ ще е 134 00 лева, но при дискусиите се разбрало, че това не е от собствени приходи на общината. За медицината са отделени едва 10 000 лева за кислород, ако епидемията евентуално се върне. „От това си правя извод, че за Общината не е приоритет запазване на болницата.“
Той коментира, че като махнат дейностите, които държавата финансира, реалният бюджет е 25 милиона.
Мария Киркова отговори, че няма розови сънища, била страхотен реалист и много добре вижда нещата. Отговори на господин Лисков по следния начин: „Приходите на една община се формират от увеличаване на данъците, а те не са се вдигали от много години и няма как да се увеличат.“ Уточни, че тези 134 000 лева за болницата са от продажба на техни имоти.
Николай Георгиев попита кмета дали знае какъв е бюджетът за спорт на община Свиленград, която е по-малка община, но с идентична бюджетна рамка.
„Ние се придържаме към нуждите и възможности на община Харманли“, му отговори тя.
Той я попита докога ще подменят ВиК мрежата на парче и по този начин да се увеличават авариите. Трябвало да се започне от главните водопроводи към по-малките, прикани той.
Госпожа Киркова отговори, че няма как да има воден цикъл на общината, защото това е задължение на Асоциацията. „Но на всички улици, където правим асфалт, подменяме и водопроводната мрежа. Довеждащият водопровод е 4 км. Това струва много милиони, а община не може да се справи. “
Никола Павлов припомни на кмета, че по Горско-стопански план „Горска компания“ има 300 дка залесяване, а няма нито едно дърво залесено и тази програма не се спазва. „Има 5000 дка иглолистни гори изгорени, които не са залесени, край Марица тополите са изсечени“, припомни той.
Предложи 4000 кубика дървесина, преходен остатък от миналата година, които не са отсечени, на стойност около 1 854 000 лева, да бъдат включени в сегашния бюджет.
Според Мария Киркова тези 4000 кубика, които не са изпълнени през 2021 г., не може да се прехвърлят за 2022-ра, защото тя се работила по нов план относно залесяването.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 4, 2022 14:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама