Като награда за нездравословно финансово състояние на община увеличиха заплатата на кмета

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 15, 2022 09:56

Като награда за нездравословно финансово състояние на община увеличиха заплатата на кмета

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 10 - 16 юни 2022 г., брой 22/1000, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Мнозинството съветници от Общински съвет- Ивайловград увеличи с 30% заплатата на кмета Диана Овчарова, въпреки че от Министерството на финансите определят управляваната от нея община като с финансови затруднения.
На последната си сесия през месец май 10 от 12-е съветници гласуваха „за“, а двама се въздържаха. Така кметът, с един месец назад, от април, вместо 2500, колкото бе досега, ще получава 3250 лева.
Гласувани са увеличения на възнагражденията на кметовете на селата Белополци, Железино и Планинец. Те ще получават по 1300 лв. месечно.
Увеличението на заплатата на кмета идва след като управляваната от нея община не можа да си събере всички местни данъци. Това се отбелязва с писмо на министъра на финансите от 5 април до Община Ивайловград, която е уведомена, че е определена като община с финансови затруднения по три критерия и следва да се предприемат действия по откриване на процедура за финансово оздравяване.
Единият е, че годишният размер на плащанията по общинския дълг надвишават 15 на сто от средногодишния размер на собствените приходи и общата изравнителна субсидия.
Вторият критерий визира, че са поети ангажименти за разходи по бюджета на общината, които надвишават 50 на сто от средногодишния размер на отчетните разходи за последните 4 години.
С третия се констатира, че събираемостта на данъка върху недвижимите имоти (ДНИ) и данъка върху превозните средства (ДпрС) е малък процент.
Според решението на ОбС от м. април кметът трябва да организира обществено обсъждане да се състави протокол. След това ОбС ще приеме плана.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 15, 2022 09:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама