Като в Русия и Турция – критикуваш властта, полиция нахлува в редакция

Сакарнюз
От Сакарнюз март 17, 2023 09:06

Като в Русия и Турция – критикуваш властта, полиция нахлува в редакция

Акценти

  • Това е поредната политическа репресия срещу медии
  • "Анонимният" сигнал е подаден от бивш шеф на полиция, който още има влияние в тази структура

Свързани публикации

Полицаи нахлуха в офиса на „Сакарнюз“  в Харманли и блокираха работата на медията в момент, когато на метри от редакцията, под носа им, се купуваха гласове на роми от Симеоновград.
Те не обърнаха внимание на това, а под предлог, че търсят старинни монети и предмети, носещи белези на “културно-исторически ценности“, направиха обиск на редакцията. След това издателят на сайта “Сакарнюз“ – Иван Атанасов, бе задържан до 24 часа.
Без заповед за обиск в дома на журналиста влязоха служители на ГДБОП и Районното управление на МВР в Харманли. По-късно обиск без съдебно решение бе извършен и в дома на Атанасов.
При двата обиска са били иззети старинни предмети, които не са били укривани.
До този момент никой в България не си бе позволявал да обискира редакция. Подобни случки има само в Русия и Турция.
Предположенията за истинската причина за акцията на ГДБОП обаче са, че поредица от критични публикации във вестника и сайта са разгневили сериозно властите и силовите структури на държавата.
Според Димитър Аврамов, адвокат на задържания журналист, липсват основания за 24-часовото задържане под стража, тъй като той е с чисто съдебно минало и е съдействал напълно при обиска и въпросите на полицията. Липсват и основания за претърсване без съдебна заповед на жилището и офиса на журналиста, като полицаите се позовават на „проверка по неотложност“, което им позволява да нахлуват в домовете с цел да спрат престъпление.
Сред статиите на сайта, критични съм управляващите, са такива за нагласени обществени поръчки, манипулиране, купуване и продаване на гласове, фактическо изпиране на стотици хиляди евро при задържането им на гранично -пропускателните пунктове с Турция.
През последните седмици Иван Атанасов работи върху материал за подготвяна търговия с гласове преди изборите на 2 април. Имаше сигнал, че във вторник, 14 март, ромски тартор от Симеоновград ще плаща на други роми, за да си извадят нови лични карти. Това и стана, той направи няколко курса с колата си до РПУ – Харманли. Нито служители на ГДБОП, нито от местната полиция не реагираха на това, а на журналиста не бе разрешено да отиде и да документира събитието.
Както е известно, в България нумизматиката е почти напълно забранена. Можеш да си купиш римска монета в антиквариат в Рим, Лондон и др., но не и в България.
Полицията и прокуратурата използват такива неща за репресии.

Сакарнюз
От Сакарнюз март 17, 2023 09:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама