Картини на Сандра и Боян Блажеви красят Арт галерията на Свиленград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 15, 2023 10:14

Картини на Сандра и Боян Блажеви красят Арт галерията на Свиленград

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 12 - 18 май 2023 г., брой 18/1042, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Картини на Сандра и Боян Блажеви са показани на изложба „Живопис“ в Арт галерията на Свиленград.
„Те са брат и сестра, които имат много общо, но в картините им личи индивидуалност.
Виждаме много морски пейзажи, заредени с емоции с някакво преживяване и архитектурни пейзажи които носят специална енергия“, каза при представянето ѝ Ивалина Кръстева-Недева.
Боян Блажев представя девет платна с архитектурни пейзажи от България и Турция. Използва многослойна смесена техника, комбинация от нетрадиционни материали и маслени бои. Така напомня на старинна зидария и естествената облицовка на сграда.
“Почти всички неща са от пленери от места, където съм рисувал”, каза той. Рисувал е и в църквите „Св. София“ и Св. Стефан“ в Истанбул. „Винаги съм обичал да рисувам такива храмове, в тях има нещо интересно и мистично“, каза при представянето им той.
Картините на Сандра са морски пейзажи, вдъхновени както казва тя от мисъл на Франц Кафка „В живота всичко отминава, освен желанието да се събудиш на брега край морето.“ Творбите ми са преди всичко от Созопол, напоследък прекарам повечето време там и самата обстановка ме превърна в един маринист“, сподели тя.
Картините са изпълнени в маслена и акрилна техника върху платно.

Сандра Блажева е родена в София през 1987 г. Завършва Национална художествена академия при професор Ивайло Мирчев. Специализирала е в университета на Баската държава, защитава докторска степен на тема „Испански абстракционизъм. Биоморфната абстракция при Хуан Миро и абстрактен експресионизъм при Естебан Висенте“ в НХА.
Има пет самостоятелни изложби в страната и чужбина. Участвала е в международни проекти в Англия, Испания, Македония, Турция, Малайзия и др. Между които “The Bridge”, Куала Лампур, Малайзия.
Боян Блажев завършва магистър и бакалавър по живопис в Национална художествена академия в класа на акд. проф. Светлин Русев. Защитил докторат на тема „Развитие на умения за изобразяване на обекти по натура чрез учебни задачи по живопис“ с допълнителна квалификация в Прага, Чехия. Специализира по програма „Еразъм+“ в Хелзинки, Финландия. Участва с доклади и статии в множество международни конференции свързани с приложението на дигиталните технологии и компютърната графика в съвременното визуалното изкуство.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 15, 2023 10:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама