Каратеки от „Будо“ тренираха със сенсей Ямашита

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 22, 2023 11:39

Каратеки от „Будо“ тренираха със сенсей Ямашита

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 47/1071, година XX, 15 - 21 декември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Каратеки от клуб „Будо“, Харманли, секция „Окинава Шорин – Рю Карате“ участваха в двудневните тренировки под ръководството на Ханши Тадеше Ямашита – 10 Дан в Карате и Кобудо (окинавски оръжия). Те се състояха в Пловдив, а на тях бяха отработени различни техники от Жорин – Рю Карате и Суйкендо (пътя на водния юмрук). На базата на своя богат опит Ямашита развива собствена бойна система „Суйкендо“, която се отличава с бързи и прекъснати и взривни техники, насочени към ефективна самоотбрана.
Сенсей Тадеши Ямашита е известен майстор и актьор. Той допринася за популяризирането на болните изкуства с участието си в редица американски и японски екшън и документални филми. Публикува серия от книги и видеоматериали за Карате и Кобудо.
Дори и сега, на 82 години, е в перфектно здраве и също толкова бърз както в младините си.
Сенсей Ямашита държи рекорд в миналото за изпълнение на 13 удара с ръка с пълно разгъване за 2 секунди.
Харманлйските каратеки участваха в международен семинар на 25 и 26 ноември в град Пловдив. Той беше организиран от кйоши Левон Пакосян – 7 Дан, който е председател на федерация Окинава Карате До – Суйбукан България.
По негова покана на семинара участва сенсей Ямашита.
Седмица по-рано, на 17 ноември бяха проведени изпити за практикуващите Шорин – Рю Карате, Суйкендо и Кобудо в Суйбукан доджо град Пловдив. Изпитващи бяха кйоши Левон Пакосян – 7 Дам и кйоши Вадим Гулбани – 7 Дан. На изпита инструкторите от клуб „Будо“ сенсей Станислав Стоянов и сенсей Кирил Халваджиев защитиха успешно 5 и 6 Дан в Шорин – Рю Карате.
Практикуването на бойни изкуства дава възможност на децата и младежите да изградят множество физически и психически качества.
В читалище „Харманли“ – Харманли трениращите Окинава Шорин – Рю Карате укрепват своето физическо и здравословно състояние. Изграждат бойни умения и за самозащита. Правилата за поведение в Будо системите изграждат редица индивидуални качества като уважение, самодисциплина, търпение, концентрация и работа в екип.
Обучението в Шорин – Рю Карате се базира в няколко етапа:
Кихон – базисни техники
Ката – традиционни форми
Комите – уговорен и свободен спаринг
Торите – техники за самозащита
Кобудо – работа с оръжие
Кокюхо – дихателни практики
Тренировките се провеждат в читалище „Харманли“, в понеделник, сряда и четвъртък от 18:30 ч. за деца от 7 до 12 години. За жени и мъже тренировки се правят вторник и петък от 19:00 ч. след предварително записване в читалището.

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 22, 2023 11:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама