Капацитетът на ГКПП „Капитан Андреево“ е почти изчерпан

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 24, 2022 08:09

Капацитетът на ГКПП „Капитан Андреево“ е почти изчерпан

Акценти

  • Той заяви това на среща с областния управител Катя Панева

Свързани публикации

Капацитетът на ГКПП „Капитан Андреево“ е почти изчерпан, заяви на областния управител Стефан Марашев. Заместник-директорът на Териториална дирекция „Южна морска“ към Агенция „Митници“ проведе среща с Катя Панева. На нея бяха обсъдени мерки за облекчаване на трафика на ГКПП „Капитан Андреево“ и изграждането на участъци, чрез която експлоатация ще се намалят опашките по АМ „Марица“.

Заради големия трафик на този пункт трябва да се намерят начини шофьорите да се пренасочват през ГКПП „Лесово“.

Митничарят съобщи, че броят на превозните средства на „Вход“ е по-малък от броя на превозните средства на „Изход“. 1/3 от шофьорите, които са излезли през България за Турция, се връщат през ГКПП „Лесово“, но основният трафик преминава през ГКПП „Капитан Андреево“.

„През изминалата година на пункта са обработени със 170 000 повече товарни превозни средства в сравнение с предходната година. С отварянето на моста Чанаккале в края на февруари се очаква трафикът още да се увеличи, тъй като ще има много пътуващи от Измир.“, каза господин Марашев.

Към момента ГКПП „Лесово“ поема предимно от трафика, който е насочен по посока Молдова, Украйна и Русия. Товарните превозни средства, пътуващи за страни от Западна Европа, в много редки случаи преминават през него.

„По-голяма част от шофьорите биха решили да използват граничния пункт, ако се изгради пътна връзка от Лесово до Свиленград. Тогава ще бъде решен проблемът с натовареността на ГКПП „Капитан Андреево“, тъй като трафикът ще се премести към „Лесово“. Ще бъдат въведени в експлоатация и две нови трасета на „Вход“ в България, специално предназначени за хладилни пътни превозни средства.“, допълни Стефан Марашев.

Обособени към момента са три хладилни трасета, които след извършен контрол по пътни такси и разрешителен режим, се насочват към официален граничен контрол в терминала на БАБХ.

Очакват се големи опашки и от леки коли през юли и август. „Пътна връзка Капитан Андреево – Лесово ще облекчи трафика. Oткриването на по-късен етап и на граничен пункт до с. Маточина също ще намали значително опашките.”, подчерта г-н Марашев.

Г-жа Панева увери г-н Марашев, че ще инициира среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов във връзка с пътните участъци, които трябва да бъдат изградени и ремонтирани на територията на област Хасково. Тя каза, че е от изключителна важност те да бъдат пуснати в експлоатация в най-скоро време, тъй като това ще облекчи трафика към един от най-натоварените в света гранични пунктове, какъвто е ГКПП „Капитан Андреево“.

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 24, 2022 08:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама