Как се оценяват сградите за първия етап на санирането?

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 27, 2024 16:30

Как се оценяват сградите за първия етап на санирането?

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 04/1076, година XXl, 26 - 01 февруари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Всяка една сграда може да получи максимум 140 точки, обясни в Народното събрание регионалният министър Андрей Цеков. Той уточни, че първият показател е процентът енергийно спестяване годишно. Данните се вземат от целевите стойности, които са записани в сертификата за енергийни характеристики на сградата. От тях се изважда настоящото енергопотребление. При постигнати икономии между 30 и 45 процента се получават 10 точки. Спестяване от 30 на сто е минималният критерий. За над 65 процента спестявания се получават 25 точки.
Вторият показател е за екологични ползи, добави министър Цеков и уточни, че и за двата има скала. При този показател е важно очакваното годишно намаляване на емисиите въглероден диоксид. Минималните 10 точки се получават за спестявания до 20 тона годишно. За над 80 тона годишни спестявания се получават 20 точки. Данните се вземат отново от енергийния сертификат.
Третият критерий е ефективността на инвестицията, като отношение на необходимата инвестиция в лева към количеството спестена първична невъзобновяема енергия в киловатчаса на годишна база. Данните се вземат отново от енергийния сертификат или от проектното заявление. „Ако ефективността е над 2,5 лева за киловатчас годишно, се получават 10 точки, ако е под 1,75 – 35 точки“, посочи Цеков.
Следващият критерий е за целесъобразност на инвестицията.
Петият показател е нивото на ангажираност на членовете в етажната собственост. При съгласие под 80 процента от всички собственици в сградата се получават 10 точки, докато при над 95 на сто – максималните 25 точки.Как се оценяват сградите за първия етап на санирането?
Шестият критерий е за постигнато ниво на подобрение на жилищната инфраструктура след прилагане на мерките за енергийна ефективност. Ако сградата постига клас „А“ на енергийна ефективност, се получават 10 точки, като минимумът е клас „Б“.

В МРРБ са пристигнали 1217 сертификата, в които се декларира, че ще се постигне клас „А“ на енергийно потребление. Всичките тези сертификати са предоставени на Агенцията за устойчиво енергийно развитие за проверка на данните.
Последният критерий, по който се присъждат точки, е доколко проектът предвижда изпълнението на мерки, допринасящи за общия архитектурен облик на града в съответствие с одобрената от общинската администрация наредба или указания. По думите му в много общини има наредби за градската среда, които предвиждат определен цвят на фасадите, определено естетично решение на фасадите.
Методиката се базира изцяло на данни, които се съдържат в официални удостоверителни документи, какъвто е сертификатът на енергийна ефективност, изтъкна министърът на регионалното развитие Андрей Цеков.

Българската банка за развитие да представя дългосрочни безлихвени заеми, гарантирани от държавата, на хората, които ще участват във втория етап на санирането, са обсъдили министър Андрей Цеков и финансовият министър Асен Василев.

Още по темата: Трябва да има постоянна програма за саниране, а не да се прави на парче

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 27, 2024 16:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама