Как може да получим 15 000 за соларни панели

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 14, 2023 10:05

Как може да получим 15 000 за соларни панели

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 6 – 12 януари 2023 г., брой 1/1025, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Държавата ще отпуска до 15 000 лв. безвъзмездно на домакинства за изграждането на слънчеви панели за отопление. Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане процедура, с която ще можем се възползваме от това финансиране за изграждане на фотоволтаични системи.
Условието е досега жилището да се е отоплявало на печка с дърва и въглища, котел или др. вид неефективен източник. Домакинствата ще доплащат 30% от стойността на проекта.
За соларни бойлери проектите ще се финансират 100% Там стойността на безвъзмездната помощ е до 1960 лв.
Ще се финансират само фотоволтаични системи с мощност до 10 кВт.
Финансовите средства няма да се предоставят авансово, т.е. домакинствата ще трябва да платят сами инвестицията във фотоволтаична система за лично ползване, а след това да кандидатстват за възстановяване на платените средства.
Така домакинствата трябва да организират дейностите по изграждането на соларната инсталация, да ги платят и след това да представят документи за всеки разход.

Енергията ще трябва да се ползва само за лични нужди,

без да се продава. Собственикът е длъжен да поддържа соларната система 3 години. През това време той трябва да съхранява всички финансови документи и да осигурява достъп за проверки от институциите и внезапни инспекции.
В срок от 3 години от плащането към крайния получател, инвестицията се поддържа от него и съответно не се допуска прекратяване на производството и потреблението на електрическа или топлинна енергия и съхранението на електрическа енергия (ако е приложимо), преотстъпване или отдаване под наем на трети лица на системата.
В случай, че собственикът на имота го продаде, то новият собственик трябва да се съгласи и да подпише договор, който го задължава да изпълнява условията по договора за остатъка от срока до 3 години.

Какви документи трябват?
Такъв, който доказва българско или европейско гражданство, или статут на постоянно пребиваващ в България, документ за собственост или декларация от собственика на жилището, решение на етажната собственост и др.
Кой може да кандидатства?
Физически лица, обитаващи собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда. Жилището, с което се кандидатства, трябва да е основно за кандидата и да се заменя неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).
Кандидатите не трябва да имат задължения за осигуровки и данъци.
Осъждани лица също нямат право да кандидатстват.
Целта на процедурата е да се насърчи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата чрез достъп до финансиране за купуване на най-доброто оборудване за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаични системи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 14, 2023 10:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама