Как войната в Украйна променя световната търговия с оръжие

Сакарнюз
От Сакарнюз март 10, 2024 07:48

Как войната в Украйна променя световната търговия с оръжие

Акценти

  • Франция изпревари Русия в списъка на най-големите износители на оръжие, установи проучване на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.
  • Съединените щати засилиха глобалното си господство в продажбите на оръжие.

Свързани публикации

Автор: Christoph Hasselbach

Нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. и продължаващата война доведоха до драматични покупки на нови оръжия в Европа, като американските производители са основните бенефициенти, според ново проучване на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

От 2019 г. до 2023 г. световната търговия с оръжие е намаляла с 3,3% като цяло от данните за 2014-18 г., но количеството оръжие, внесено от европейските страни през този период, се е удвоило в сравнение с предходните пет години.

При 55% лъвският пай от продажбите на оръжие за европейските страни идва от САЩ. Това е с 20 процентни пункта повече от предходния период.

Глобалното господство на САЩ

Главно благодарение на продажбите в европейските страни, Съединените щати успяха да увеличат общия си износ на оръжие със 17%. Държавните производители са доставили оръжие в 107 страни, повече от всеки друг период, проучен от SIPRI, и повече от всяка друга страна износител.

„САЩ увеличиха глобалната си роля на доставчик на оръжия – важен аспект от външната им политика – като изнасят повече оръжия за повече държави, отколкото когато и да било в миналото“, заяви Матю Джордж, директор на програмата на СИПРИ за трансфери на оръжия. „Това се случва в момент, когато икономическото и геополитическото господство на САЩ се оспорва от нововъзникващите сили.“

Не е изненадващо, че Украйна е европейската страна, в която вносът на оръжие се е увеличил най-драстично. От 2019 г. до 2023 г. Украйна се превърна от минимален вносител и обект на местно производство в купувач на оръжия № 4 в света, след Индия, Саудитска Арабия и Катар. Вносът се е увеличил с 6600% в сравнение с предходния период.

През 2023 г. Украйна е №1 в света по внос на оръжие. Много от получените оръжия обаче са били предложени от съюзниците ѝ в борбата срещу Русия, а не закупени. Съединените щати, Германия и Полша бяха трите най-големи доставчици на Украйна.

Износът на Русия се свива

Петте най-големи износители на оръжие в света са САЩ, Франция, Русия, Китай и Германия. Франция изпревари Русия и зае второто място.

Износът на Русия е намалял с 53 %. Продажбите на Франция нараснаха с 47 %. През 2019 г. 31 държави все още получаваха оръжия от Русия. До 2023 г. броят им е намалял до 12, като Индия и Китай, които поддържат търговията с нефт и газ с Русия, са най-значимите клиенти.

„В други случаи САЩ и европейските държави до известна степен също оказват натиск върху страните, които преди това са купували руски оръжия или са смятали да го направят.“ Питер Веземан, един от авторите на доклада, заяви пред DW. Веземан каза, че това е „нещо, което можем да видим много силно в случая с Египет, който възнамеряваше да купи руски бойни самолети, но след това беше притиснат от САЩ да не го прави и сега основно се обърна към Франция, за да купи модерни бойни самолети“.

Франция провежда политика на „стратегически суверенитет“, каза Веземан. „По принцип тя иска да може да прилага военна сила, когато пожелае, без да зависи от оръжия от някой друг. Затова се нуждае от оръжейна индустрия, но за да я има, трябва наистина да се изнася. В противен случай става твърде скъпо.“

През последните 10 години френската оръжейна индустрия е много успешна, каза Веземан, като най-продавани са изтребителите Rafale, както и подводниците и фрегатите.

Износ на подводници от Германия

Позицията на Германия като износител на оръжие № 5 в света остава непроменена от 2014 г. до 2023 г., като основният регион на клиентите ѝ е Близкият изток.

Износът на оръжия от Германия е намалял с 14% през този период, въпреки че според Веземан спадът е относителен. Предишният петгодишен период е бил изключително оживен поради поредица от големи поръчки, особено на подводници.

За разлика от това 2023 г. сама по себе си е била особено добра за германската оръжейна промишленост. Веземан заяви, че това е „отчасти свързано, разбира се, с военната помощ, която е била предоставена на Украйна, но също така е свързано с доставката например на подводници за Сингапур и фрегати и корвети за Израел и Египет“.

За разлика от колегите си в Европа, африканските държави са закупили около два пъти по-малко чуждестранни оръжия от 2019 г. до 2023 г., отколкото през предходното половин десетилетие, което до голяма степен се дължи на спад в покупките от двама основни вносители. Алжир е внесъл със 77% по-малко оръжейни продукти. Покупките на Мароко са намалели с 46 %.

Русия, чието присъствие на континента се разшири през последните години, е доставчик №1 на оръжия за държавите в Африка, следвана от САЩ и Китай.

Снимка: worldmilitary.net

Сакарнюз
От Сакарнюз март 10, 2024 07:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама