Как адвокатите да печелят още измислиха от ОбС – Тополовград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 10, 2022 08:23

Как адвокатите да печелят още измислиха от ОбС – Тополовград

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 2 -11 август 2022 г., брой 29/1007, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград

Свързани публикации

Кметът да заведе дело срещу наследници на имоти, защото не са платили погребението на свой близък, а това е направила Общината, като по този начин си възвърне парите.
Това бе поредният шедьовър, гласуван от мнозинството на ОбС-Тополовград. Той бе предложен от Кера Спирова (адвокат), подкрепен от председателя Пламен Минчев (също адвокат) и гласуван от мнозинството съветници.
Думата „шедьовър“ не е пресилена, защото парите, отпуснати за погребение са от социална програма на Общината и като такива, за тях не могат да се предприемат действия за възстановяването им.
Това вероятно (не) се знае от внеслия предложението Кера Спирова, защото тя изхожда от презумпцията, че след като наследници на починалия притежават имоти, то те са платежоспособни и като такива трябва да върнат на Общината сумата, която тя е дала за погребението на техния близък, при това с лихвите. Това да стане чрез дело в съда, бе решението на ОбС.
Госпожа Спирова не уточни точно по кой член трябва да бъде съден „забогателият“ наследник и заяви, че това е работа на юриста на Общината. Спомена само ключовата фраза „неоснователно обогатяване“.
Поводът за приемането на това решение бе докладна, с която Общината плаща разходите за погребение на 69-годишен самотно живеещ мъж, след като близките му отказали да поемат разходите за това. Средствата са отпуснати от общинския бюджета от §42-14 – “Обезщетения и помощи” и са в Приложение 8.
След това решение на ОбС от служба „Местни данъци и такси“ трябва да дебнат кога ще се появят наследници на имоти на починалия, които те ще искат да продадат или разделят. В този момент юристът трябва да заведе дело, да ги осъди и те да върнат парите заедно с лихвите.
Юристи коментират, че подобни дела са с неясен резултат, но докато се водят, ще се ползват услугите на адвокат, а те в Тополовград не са кой знае колко много. Има ги и в ОбС – Тополовград.
Тук е мястото да се цитира и чл. 2 от Закон за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси (ЗПУКИ): Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.
Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 10, 2022 08:23
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Йончо август 10, 09:37

    Кера се излага, от мъртвите пари ще търси…а уж е социалист…много социално, човешко…

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама