Какво споделиха местните хора с президента Румен Радев

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 27, 2021 14:28

Какво споделиха местните хора с президента Румен Радев

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #30/962, година XVIII, 27 август – 2 септември 2021 г. Излиза в общините: Харманли,Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Маджарово, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

“Разговор за бежански лагер в Тополовград не е воден”, заяви кметът Божин Божинов след срещата си с държавния глава. Той каза това, след като политическите му противници от града упорито тиражират слуха, че Румен Радев е дошъл тук във връзка със създаването на бежански център. На среща с президента присъства екипът на кмета и общински съветници, без тези от ГЕРБ, които бойкотираха събитието.
Пред президента Божин Божинов и съветници поискаха съдействие за решаване на няколко проблема. Един от тях е свързан с Минния комплекс „Мини Марица – изток”, където работи голяма част от трудоспособното население на общината. Тревожи ги липсата на информация и ангажимент от страна на държавата за бъдещето на комплекса, както и за евентуална алтернативна заетост.
Тополовградчани споделиха пред Радев, че пътищата от Републиканската пътна мрежа на територията на общината са в окаяно състояние. Един от тях е шосе под № III – 559 Тополовград – Стара Загора, който съществува само на карта. За близо 20 години, след обещания за ремонт от институции и длъжностни лица, той просто изчезна. Всички предшестващи дейности са приключили, има избран изпълнител, но по него не се работи.
Присъстващите поискаха президентът да съдейства за стартиране на строителни работи.
Другият въпрос, който поставиха, е свързан с ВиК услугите, тъй като загубите по водопроводната мрежа са над 80%, а за близо 15 години не е подменен един линеен метър етернитови тръби на територията на Общината. Те казаха, че настояват пред ВиК Асоциация на Хасково да отпуска средства на общината за подмяна на ВиК мрежата ежегодно и по обективни критерии (пример: брой население; брой населени места; дължина на мрежата и др.).
Пред държавния глава бе поставен въпросът и за здравеопазването тук. Местното население се нуждае от добре оборудвани линейки на Спешна помощ и поне още един екип. Аргументите им за това са, че общинската болница е едва кретаща, с една клинична пътека „белодробни заболявания“, разчитаща на общинска субсидия, при застаряващо в нетрудоспособна възраст население над 60% на територията на общината.
Най-близката специализирана помощ е в Свиленград, Ямбол или Стара Загора, които са на 60 км. При тези пътища и зимна поддръжка, така нареченият златен час за спешните пациенти е мечта, превръщайки линейките по-скоро в „катафалки“.

При население от 9660 жители в общината и територия от 711 кв. км са останали едва трима практикуващи лекари, т.e. 1 на 3 000 население.
Тяхното предложение за изход от тази ситуация е общината да се включи в изготвящата се карта за здравните услуги и разрешение от страна на държавата за изграждане на хоспис в част от сградата на общинската болница и Дом за възрастни като делегирани от държавните дейности.
Смятат, че с по-малко налични специализирани кадри ще се намали натискът върху джипитата, както и върху спешната и специализирана помощ
Това е и вариант за алтернативна заетост на предстоящото закриване на Дома за възрастни хора с психични разстройства Радовец, както и на рудници „Мини Марица – изток“.
Не бе подминат и въпроса за финансиране на общината от страна на държавата. Пред Румен Радев кметът Божинов заяви, че 9 години община Тополовград е единствена в областта, която не е получила нито лев промяна в трансфер на местни данъци.
По-късно в съобщението на президенството по този въпрос се казва: „Представителите на местната власт призоваха за премахването на субективния фактор при разпределянето на правителствените субсидии към общините, както и да бъдат отчитани техните реални и специфични характеристики. Финансовата децентрализация на общините ще ги освободи от недобросъвестен натиск от страна на изпълнителната власт“.
Тополовградчани поискаха да се довърши изграждането на язовир „Ханчето“, а който вече е изградена помпена станция за питейна вода, но е консервирана. С построяването му ще се създаде временна заетост при изграждането и възстановяването на поливното земеделие, тъй като река Ханчето пресича цялата територия на общината, а по цялото протежение има изградени хидранти за гравитачно поливно земеделие. Това ще е огромна екологична полза в борбата против засушаването.
В Топололовград поставиха въпросът и за разработване на златно находище край село Чукарово. Ако то се реализира, ползите ще са алтернативна заетост на предстоящото закриване на рудниците и “Мини Марица – изток”, бе мнението на присъстващите.
За президента е неприемливо заобикалянето на общините при концесиите. „Тежък нормативен проблем е издаването на разрешения за проучване и добив на подземни богатства да се извършва без информацията и съгласието на общините“, коментира Радев. По думите му особено важно е да не се допуска изпълнителната власт да пренебрегва общината като институция.
Пред журналисти след края на срещата Румен Радев посочи, че е недопустимо местната власт да трябва да иска по Закона за достъп до обществена информация данни какви концесии е договаряла изпълнителната власт и какви проучвания в момента вървят на тяхна територия.
Представителите на местната власт и в Тополовград, и в Болярово призоваха за изпълнение на програмата, изготвена от 5-е погранични общини – Малко Търново, Средец, Болярово, Елхово и Тополовград, която предвижда инвестиции от около 80 млн. лв. в местното здравеопазване, образование и насърчаването на бизнеса и има за цел да подобри условията за живот и да промени негативната демографска картина в региона.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 27, 2021 14:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама