И Тополовград попадна в списъка с финансови корекции

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 28, 2024 09:39

И Тополовград попадна в списъка с финансови корекции

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 17/1089, година XXl, 26 - 9 май 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Община Тополовград, както и повечето общини в страната, попадна в списъка с финансови корекции по реализирани проекти. Тя е за „Рехабилитация и реконструкция на общински пътища на територията на община Тополовград” на стойност 6 444 730 лева, на която зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ наложи 10% корекция.
Според ДФЗ е допусната грешка в документацията, при провеждането на процедурата, макар че служители на същия този фонд провериха, одобриха и съгласуваха щателно всички документи по поръчката, която община Тополовград проведе – осъществен предварителен и последващ контрол на процедурите по ЗОП.
Проверката на терен, включваща изградените шест общински пътя, не констатира нарушения и отклонения от одобрените технически проекти.
Наложената санкция бе обжалвана пред съда, но състав на Върховния административен съд отсъди в полза на ДФ „Земеделие“.
Съдебната практика по по-добен казус е различна и разнопосочна и някои общини са спечелили делата по същите казуси , други – не.
Кметът Божинов коментира: „96% от общините са с финансови корекции и тук ще припомня думите на вицепремиера Томислав Дончев. В едно негово изказване той каза, че чрез по-добни корекции „държавата негласно принуждава общините да съфинансират проектите.“
Санкцията по този проект идва години след успешното му приключване.
„При положение, че имаме инвестиции за 107 милиона от 2011 година досега през моето управление, за пръв път ни санкционират“, в допълнение заяви кметът Божинов.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 28, 2024 09:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама