История, съхранена за бъдното

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 22, 2023 09:35

История, съхранена за бъдното

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 47/1071, година XX, 15 - 21 декември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Иванка Данева

Обикновено, когато човек попадне в непознат град, най-лесно може да разбере важното за него като посети неговия музей – било етнографски, природен или исторически. Това важи естествено и за местните хора, които искат да разберат повече за миналото и културното наследство на мястото, където живеят.
Димитровград не прави изключение и още първите му строители са разбрали важността на подобно дело. Така през 1951 година, само 4 години след началото,

е създаден Музей на социалистическото строителство

със задача да покаже изграждането и развитието на новия град. Спомням си в началото на 60-те, когато от училището ни заведоха да разгледаме експозицията на музея. Тогава за първи път разбрах какво е това музей и още пазя спомена за огромното впечатление, което ми направиха различните макети, някои от тях действащи – на рудник, на забой с вагонетките за извозване на въглищата, на въжената линия, пренасяща варовик за циментовия завод „Вулкан“. И винаги, когато в по-късните години посещавах музея, научаваха нещо ново.
Както всичко в живота и музеят в Димитровград претърпява своето развитие. През 1983 г. Комитетът за култура променя профила му в Музей на младежкото бригадирско движение в България, а от 1967 година до днес той е част от 100-те национални туристически обекти. От 1998 г. става Исторически музей с два обособени отдела: „Нова и най-нова история“ и „Етнография“, а по-късно към структурата му се присъединят Художествената галерия „Петко Чурчулиев“ и Дом-музеят „Пеньо Пенев“. С решение на Общинския съвет през 2009 г. е създаден и отдел „Археология“. От тази година към Историческия музей вече функционира Туристически информационен център.
В двете експозиции за нова и най-нова история са разположени част от над 38 000-те музейни единици – вещи, фотографии, свидетелства за създаването на града, оригинални документи за неговото изграждане – архитектурни планове, предмети от бита и др.


Само тази година тук са постъпили около 200 материали и движими културни ценности,

всички дарени от димитровградчани.
Етнографският отдел на музея разполага с богата колекция от оръдия на труда, съдове, облекла, накити и църковна утвар. В обзаведения „Ретро апартамент“ всеки може да се запознае с градския бит през 50-те и 60-те години, когато се налага т.нар. „социалистически начин на живот“. Отделът организира през годината и редица изложби и работилници, свързани с големи национални и местни празници като Сирни заговезни, Великден, Коледа и др.
Непрекъснато се обогатява и експозицията на най-новия археологически отдел. Този година са постъпили 90 експонати – монети, керамика, кремъчни сечива и др. от землищата на селата Воден, Голямо Асеново и Сталево. Освен това продължиха и разкопките на Светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково, обект, обявен за паметник на културата от национално значение.
През 2021 година по повод 70-годишнината на музейното дело

в Димитровград се проведе за трети път национална научна конференция „Светът на българина през ХХ век“,

с участието на историци, етнолози и археолози от Българската академия на науките, от Софийския, Великотърновския и Шуменския университети. Тази година под редакторството на проф. Милко Палангурски излезе от печат сборникът с 34 статии на участници в конференцията, сред които и работещите в Димитровградския музей.
Също тази година приключиха дейностите по проекта, финансиран от Министерството на културата, за обновяване на аудиовизуалната среда на постоянната експозиция в Дом-музей „Пеньо Пенев“. И друг спечелен проект от музея е вече факт: с европейско финансиране са назначени и обучени трима млади специалисти, които ще подпомогнат дейността на Историческия музей, Художествената галерия „Петко Чурчулиев“ и Дом-музея „Пеньо Пенев“.

Интересът към музея е голям, особено в почивните дни тук идват групи от цялата страна.

Почти всеки месец в залите на му се организират гостуващи изложби, срещи-разговори на различни теми, традиционната Нощ на музеите, експозиции, свързани с местни поводи и традиции. За пореден път и тази година Историческият музей, съвместно с Детския и младежки център организира семеен конкурс за изработване на сурвачки . Днес специално жури ще определи победителите, а всички сурвачки ще участват Коледния благотворителен базар на 17 декември.

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 22, 2023 09:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама