Интеркултурни градини свързват деца от различни страни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 19, 2021 12:04

Интеркултурни градини свързват деца от различни страни

Акценти

  • Регионален вестник Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Деца от България, Сирия, Ирак, Иран и Афганистан засадиха цветя и фиданки в училищата в Харманли и с. Българин, където учат, играят и израстват заедно.
Въпреки дъждовния ден те се включиха с ентусиазъм в инициативата на CERMES и Каритас-Харманли – „Интеркултурните градини като зелени мостове“.
На терен в понеделник, 11 октомври, бяха проф. Анна Кръстева и студентката Ванина Нинова от НБУ, а децата се запознаха с идеята на проекта.
„Интеркултурните градини са зелени мостове, които свързват деца от различни страни и култури, а всички нас – деца, учители, родители, граждани – с природата. Всяка култура опоетизира природата: българската роза е емблематична за родната идентичност, а червената роза е националното цвете на Иран и Ирак. Когато казваме лале, мислим за Холандия, но то е националното цвете и на Турция, и на Афганистан. Сирийците тачат жасмина, финландците – момината сълза”, обясни професор Кръстева.
В СУ „Неофит Рилски“ гостите бяха посрещнати с празнична програма, в която имаше изпълнения на гайда на Иван Аргиров, а фолклорен клуб „Накит“ и изпълнението на народна песен от Стоян Чончев като фолклорен букет допълниха картината на на създаващите се интеркултурните градини.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 19, 2021 12:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама