Интересна среща на ученици и учители в СУ – Тополовград с проф. д-р Петър Берон

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 22, 2024 15:41

Интересна среща на ученици и учители в СУ – Тополовград с проф. д-р Петър Берон

Акценти

  • Присъстващите слушаха с интерес разказите на проф. Берон и се възползваха от възможността да му задават много въпроси

Свързани публикации

Ден преди откриването на 22 март, на бюст-паметника на патрона на СУ „Д-р Петър Берон“ в Тополовград в училището се състоя интересна и на моменти забавна среща с проф. д-р Петър Кирилов Берон. В учебната стая царуваше такава тишина и внимание, за която учителите вероятно само могат да си мечтаят. Събеседникът и учителят в този случай, уважаваният и известен проф. д-р Петър Берон така прикова вниманието на всички, че почти никой не усети как изминаха почти двата часа. Присъстващите слушаха с интерес разказите му, които ги отведоха както из България, така и из почти всички краища на света. Слушаха за непознати пещери, изследвания, животни и любопитни и забавни понякога случки свързани с тях.
Учениците и част от учителите се възползваха от възможността да задават много въпроси на учения, свързани с дългата му научна и изследователска кариера, на които той отговаряше изчерпателно и с интересни примери.
Много любопитни бяха два от въпросите, които децата зададоха: “Кое е най-страшното животно, което е срещал?“ и „Колко новооткрити животински видове са кръстени на него?“. На първия въпрос, след като разказа какво е видял в един природонаучен музей в САЩ, д-р Берон каза и с известно чувство за хумор, че това е човекът, а на втория отговори, че знае за 101 животински вида, кръстени на него.
Накрая, който май никой не искаше да дойде, присъстващите ученици и учители се надпреварваха да закупуват книги на професора и да получат автограф от него.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 22, 2024 15:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама