Илиян Василев:„Токът в еко къща над 500 квадрата през януари е 35 евро“

Стефания Матева
От Стефания Матева октомври 15, 2014 15:33

Илиян Василев:„Токът в еко къща над 500 квадрата през януари е 35 евро“

Илиян Василев е юрист по професия, но не практикува, защото няма време за това. Той е на 51 години и е родом от Хасково. Във фирмата, която ръководи се произвеждат елементите, които след това се сглобяватт на място.

Фирмата “Биодом – Европа” АД произвежда в
Хасково елементите на икономичните домове и ги изнасят в Швейцария и Австрия.

Господин Василев, вашата дейност не е особено непозната за България. Вие произвеждате Еко и така наречените „Умни“ къщи. Интересно е от какви материали ги правите?
От дърво, слама, глина, стъкло, неръждаема стомана.

Каква е технологията на производство?
Технологията е изцяло наша. Произвеждаме ги с двама швейцарци тук в България.

Как Ви хрумна идеята да ги произвеждате тук, а не например в чужбина?
Ние изнасяме за чужбина, но тук е по-евтина работната ръка. Вместо да ги правим в Китай, ние сме решили да ги произвеждаме в България.

От колко време съществува фабриката?
От началото на миналата година.
Какви видове къщи правите?
Всички са индивидуални. По зададен проект от клиента. Плановете се правят от нас, включително после и инженерните работни планове. Изработваме ги и заминаваме да ги монтираме на място. Ние имаме партньор, с който работим в Швейцария, една фирма. Фирма, която там организира самия монтаж. Сключва договори с клиентите. В Швейцария се правят основите. Имаме назначени хора и там. Сега след 10 дни и нашите работници заминават за Австрия. Обектът се намира на швейцарската граница. В регион, където се събират четирите държави. За сега имаме построени обекти в Швейцария, в Лихтенщайн и в Австрия. Участвахме и на няколко панаира и интереса е огромен.

В кои държави строите къщи?
Швейцария, Лихтенщайн, Австрия и Германия. Имаме и доста запитвания от България, но докато не подпишем договор с някой не мога да кажа, че имаме конкретна поръчка. Все още нямаме къщи в България. Цените в чужбина са различни. Там е възможно да продаваме, докато на българския пазар е все още много трудно.

Тези Еко къщи пестят ли на стопаните си разход от отопление и охлаждане?
Те нямат нужда от отопление и охлаждане. В тях температурата е 22 градуса независимо от това колко градуса е навън. Не е нужно да отоплявате къщата през зимата, нито пък да я охлаждате през лятото. Външните стени са дебели до 70 см. Ние ги произвеждаме по модерен начин и постигаме добри резултати. Едно време хората са строяли с глина и със слама. Тази къща диша. Тя поддържа постоянна влажност. Няма изсушен въздух, няма и такъв, който е с влажност над нивата. При постройките от бетон много често се случва да има повишение на влажността вътре. Тук това е изключено.

Как изглеждат най-продаваните къщи?
Ние не правим конфекция. Ние строим индивидуална къща за индивидуален клиент. Първата къща, която направихме е над 500 квадрата. Януарската сметка за електричество беше 35 евро. Вътре спокойно , можеш да се разхождаш по къс ръкав.

Колко струват?
Продаваме ги на цени, на които вървят на тамошния пазар. Струват 3000 евро на квадрат.

Какво е усещането да живееш в такава къща?
Бил съм в готови къщи. Усещането е уникално. Дори собственикът на една къща сподели, че от години не може да спи добре при пълнолуние, докато сега, след като вече живее в такава къща този проблем е изчезнал. При бетона се появява мухъл. Има влажност. Температурата не е постоянна, независимо дали сградата има изолация. Няма откъде да мине въздухът. При дървото обаче не е така, затова казах, че Еко къщите дишат. Много се строят и обикновени дървени къщи заради това, но при тях проблем е фактът, че през зимата са много студени, а през лятото са много горещи. Както вече казах, при Еко къщите, температурата е една и съща през цялата година.

Вие произвеждате два вида къщи- само Еко и екологични, които са и „Умни“. Каква е разликата между тях?
При “умната” всичко се управлява независимо от човека. Може да се настрои по всякакви начини. Например, камерата на вратата може да донася образа до мобилния ти телефон. Може дори да отключиш на посетителя, без да си вътре в къщата или пред вратата. Осветлението в къщата се контролира чрез сензори. Има датчици, които се поставят на определена стойност на осветеност. Чрез компютър се задава дали да вдигнем или свалим щорите. Всеки от електрическите уреди се командва компютърно или на базата на предварително зададени параметри, или с дистанционно управление. Ние съчетаваме екологичните технологии със съвременните. Екологичните къщи са направени от екоматериали, но при тях не е задължително да има компютъризиране. 

Дизайнът на Умните къщи се основава на водещия световен стандарт за енергийна ефективност – Пасивна къща. Във време, когато сме изправени пред едно от най-големите предизвикателства, изменението на климата, това е от изключителна важност. Климатизацията (отопление и охлаждане) и осветлението на сградния фонд потребяват 40% от енергията в ЕС, но Умните къщи могат да променят това!
Елементите на Умните къщи като суперизолация, термопомпи и топлообменници намаляват потреблението на енергия за отопление и охлаждане с 90% в сравнение с обикновените къщи. В допълнение Умните къщи са оборудвани с термични и фотоволтаични слънчеви системи, които ви дават сигурност. Освен, че гарантират частична енергийна независимост, те създават приятното усещане, че ползвате безплатната енергия на слънцето и печелите. Умните къщи са ЕкоЛогични – чрез южната си ориентация, те използват максимално слънчевата енергия, съобщават www.smarthouses.bg.

Стефания Матева
От Стефания Матева октомври 15, 2014 15:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама