Илияна Йотова: “Политиците трябва да знаят за тракийската орис”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 13, 2021 08:46

Илияна Йотова: “Политиците трябва да знаят за тракийската орис”

Акценти

  • Регионален вестник, # 22/954 година XVIII, 11 - 17 юни 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

„Отново сме пред избор за управници, които да знаят за тракийската орис, които не са безразлични към това да се търси справедливост, политици, които се грижат за добрите съседски отношения, но които са достатъчно твърди, за да поставят отново темата за Тракия.“ Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателната церемония, състояла се на Илиева нива край Ивайловград.
Тя бе там в събота, 5 юни, по повод Национален младежки тракийски събор „Илиева нива” – Ден на тракийското дете, където се състоя поклонение на загиналите деца през 1913 г.
Имаше панихида за упокой на душите им, отслужена от архиерейския наместник на Ивайловградската духовна околия отец Николай. След нея той припомни, че вярата насила не може да се вземе от достойните българи, които са наши учители. „Именно те ни събраха днес, за да си припомним за тяхното Велико дело“, завърши проповедта си той.
За председателя на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов геноцидът през 1913 година е пръв на Балканите. “На политиците у нас и в чужбина не им е изгодно да си спомнят този факт, затова тракийската организация чувства като свой дълг да държи будна паметта на българите, да се бори за истината в нашата славна и героична история“, каза той.
Областният управител Минко Ангелов в словото си припомни, че Илиева нива е свято място, което ни връщаха години назад, за ни напомни за паметта на невинните жертви. Двеста деца са изгубили живота си несправедливо и без време при най-големия погром на българите от Западна и Източна Тракия през далечната 1913 година.
Кметът на Ивайловград Дияна Овчарова отбеляза: „Едва ли някой може да си представи трагедията на това място, изобщо има ли памет човешка, която може да събере тази мъка.
Непосилно е като си представиш да загубиш собственото си дете. Тази трагедия не трябва да бъде забравена, но затова сме тук всички на това място, за да направим дълбок поклон пред майчица Тракия на земята на Илиева нива, попила кръвта на невинния детски живот.
Докато идваме тук за помен, за вричане, ще има и България!“
На събитието присъстваха хиляди потомци на тракийци от цялата страна, които поставиха венци и цветя пред паметника.
Програмата на 5 юни започна с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Капитан Петко Войвода в с. Плевун.
Продължи в двора на общински исторически музей с празнична програма под надслов „Вечер на тракийското дете”, с участието на невероятните деца от Клуб „Приятели на книгите и песните” при НЧ „Пробуда 1914“, клон Свирачи, с ръководител Силвия Араджиева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 13, 2021 08:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама