Изпратихме отец Чъкърък на последния му път (обновена)

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 19, 2023 14:57

Изпратихме отец Чъкърък на последния му път (обновена)

Със Заупокойна молитва, отслужена в храм „Св. Георги Победоносец“, Одрин, отец Александър Чъкърък бе изпратен в последния му път
Опелото се извърши от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници от България и Гърция.
Отец Александър Чъкърък почина на 17 март и през целия си живот е работил за запазване и укрепване на устоите на християнската вяра и традиции.
С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към църквата „Свети Георги“ в Одрин е открит филиал на Народно читалище „Просвета – 1870“ – Свиленград, което се нарича Българско народно читалище „Просвета“ и е първото извън пределите на България. Там много деца изучават български език.
През февруари 2023 г. отец Александър Чъкърък беше награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.
Преди него в Одрин служеше баща му Филип Чъкърък, потомствен българин, който десетки години доброволно поддържа и стопанисва българската църква „Св. Георги Победоносец“.

Ръкоположен е на 27 юли 2001 г. за дякон и на 29 юли 2001 г. за свещеник от НВП Галактион. Веднага след това – на 30 юли 2001 г., е назначен за свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в село Капитан Андреево. На 30 юни 2003 г. започва работа като свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ в Одрин.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 19, 2023 14:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама