Изложба показва българката като “пъргава и сръчна”

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 16, 2023 09:30

Изложба показва българката като “пъргава и сръчна”

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 47/1071, година XX, 15 - 21 декември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Михаела Желязкова

„Пъргава и сръчна” е последната за годината изложба на Историческия музей в Харманли. Тя бе открита на 13 декември, а експонатите от нея са изложени в зала на първия етаж.
Представени бяха женски традиционни народни носии, накити, бродирани кърпи, колани, пафти и др., които ни напомнят произхода и историята ни. Освен традиционното облекло са показани съдове и прибори, с които се приготвя храна, както и продукти за нея, различни обредни хлябове.
Първите посетители на изложбата бяха ученици от НУ „Алеко Константинов“. Заедно с директора на училището Снежана Захариева и своите учители, децата разгледаха изложбата, която показва мястото и ролята на жената в коледните празници.
Татяна Димитрова, главен уредник в музея, изнесе беседа пред учениците, а те с интерес слушаха и се информираха как в миналото жената се е подготвяла за посрещането на коледните празници. Децата се запознаха с обичаите, които са се спазвали за берекет, какво трябва да има на празничната трапеза и как са се приготвяли традиционните български ястия и обредни хлябове.
Учениците разбраха ролята на жената в семейството и това, че тя е тази, която пази, честта и достойнство на семейството и предава от поколение на поколение традициите и обичаите, които са основните пазители на дух, история, вярвания, очаквания и надежди.

Семейните традиции са основните пазители на дух, история, вярвания, очаквания и надежди. Те укрепват семейните връзки и отношения. Чрез тях може да се възпитава, защото имат голяма сила на въздействие. Ролята на жената тук е голяма. Думата „традиция” идва от латински език и означава предаване във времето. Като се пази и продължава традицията, се запазва и връзката между поколенията. Българските обичаи и традиции са оцелели, заради силата на българския дух и са успели да преминат векове наред.

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 16, 2023 09:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама