Изграждане на фотоволтаици предизвика полемика в ОбС – Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 8, 2022 09:52

Изграждане на фотоволтаици предизвика полемика в ОбС – Харманли

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 4 - 10 ноември 2022 г., брой 40/1018, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Изграждането на фотоволтаици на общинска земя край Поляново отново предизвика спорове на заседанието на ОбС – Харманли на 26 октомври.
Представители на БСП, които са опозиция, задаваха въпроси към кмета Мария Киркова и искаха да получат конкретни отговори, свързани с многомилионната сделка, която Общината в момента извършва. Те изразиха съмнения, че тя не е според правилата и ощетява общината. Съветниците поискаха да знаят кой е този неизвестен инвеститор, който не се появява на заседание на ОбС. Отговорът на кмета Мария Киркова бе, че в докладните всичко е описано, а опонентите ѝ не могат да посочат коя от многото дейности не е по закон.

Как се развиха дебатите

Михаил Лисков попита защо вече няколко пъти занимават съветниците „с имоти, които се дават с лека ръка на някого за строеж на фотоволтаици край село Поляново“. Той констатира, че в самата докладна не е записано кой ги иска. „Пише, че се предоставят земи от общинския поземлен фонд, а на кого ще се дават не е упоменато. Не знам на кого са, на Бойко Борисов или на Делян Добрев, но от докладната не се разбира нищо“, бяха неговите думи.
Според бившия кмет в бързината да се дават земи на частна фирма сред тях са попаднали и такива по член 19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) и сега се чудят как да излезнат от тази каша. Това са непотърсени земи, които държавата ги е дала на общините да ги ползват.
„След това се усещате и ги изваждате, като замяна на това давате истински земи, които са общинска собственост. Това ми мирише на корупция, далавера и не знам какво определение да използвам.
Обръщам се към общинските съветници: уважаеми колеги, моля ви се да не участвате в тези странни съмнителни сделки на ръководство на общината.
Общината няма никаква полза от всичките тези заменки и разделения“, завърши той.

Мария Киркова определи, че той с много лека ръка използва думата далавера. „Ако на инвестицията в една община се нарича далавера, който инвеститор да дойде значи винаги ще бъде далавера и ние винаги ще се съмняваме, че някой се е облагодетелствал.
Много ви моля, кажете коя от процедурите, която върви, не е законосъбразна? Законът за енергетиката позволява да се ползват общински земи по параграф 19 от ЗСПЗЗ. Те са под запор да бъдат продавани, отдавани, но по този закон можем да ги предоставяме за ползване за фотоволтаици.
Аз ви слушах и всяка ваша дума беше за обвиняване на общинска администрация, че влиза в някакви далавери. Бихте ли казали, когато един инвеститор дойде в община Харманли, каква далавера е това?
След като съседните общини приемат закони, за да привлекат инвеститори, Вие внушавате на общинските съветници, че се вършат някакви далавери!
Когато използвате имена, било то на господин Добрев или моето, би било добре да имате някакви данни, а не просто да хвърляте в пространството, че някой правил някакви далавери.
Не, господин Лисков, искаме да идват инвеститори, ако трябва на всяка една сесия ще внасям докладни за това.
Аз мисля, че община Харманли има нужда от тези пари и от тези работни места.
Тези земи, които Вие цитирате, години наред абсолютно никой не ги е ползвал.
Няма как в тази община да дойдат инвеститори, след като винаги се съмняваме, че някой с нещо нелицеприятно идва“, бе заключението на харманлйския градоначалник.
Отговорът на Лисков бе: „В самата докладна даже не сте записали кой има интерес от това нещо и не обясняване най-важното – защо правят тези заменки със земи общинска собственост. След като казвате, че Законът за енергетиката разрешава да се правят фотоволтаици, защо тогава ги разменяте за общинска собственост?“
Мнозинството от ГЕРБ, ДПС и ВМРО приеха предложеното решение в докладната, внесена от Мария Киркова.
В друга точка се разискваше дали Общината да даде съгласие за изготвянето на проект за Подробен устройствен план (ПУП) в землището на село Поляново с възложител община Харманли. На сесията бяха хората, изработили проекта, инж. урбанист Диана Петкова и инж. урбанист Светослав Благоев. Те са от „Геоцентър“ ЕООД, София.
Въпреки академичната си подготвеност, те не съобщиха никакви конкретни цифри по реализирането му.
Господин Благоев уведоми, че проектите минали всички процедури и по член 127, изискващи провеждане на обществено обсъждане, съгласуване с всички заинтересовани инстанции и той е приет на Експертен съвет по Закона за устройство на територията
Съветникът Диляна Комитова попита: “Какви ще бъдат ползите на жителите на община Харманли?”
„Проектът носи със себе си допълнителни икономически ползи за обслужването на фотоволтаичен парк с подстанция. Ще бъдат наети хора при самото строителство, ще бъдат ангажирани доста други“, отговори Светослав Благоев.
„Нищо конкретно не казахте“, репликира госпожа Комитова.
„Конкретни бройки няма как да ви кажем, но ще се съгласите с мен, че даже едно работно място да има е по-добре отколкото да не се използват тези земи“, каза инж. Петкова.
Николай Георгиев също попита какви ще са дългосрочните ползи за община Харманли и за жителите на село Поляново, ще получава ли примерно кметството безплатен ток.
Отговорът на госпожа Петкова бе, че не би се обвързала с точна бройка сега, тъй като на по-късен етап може да се промени и общинските съветници да кажете: “Вие тогава ни казахте толкова, а сега бройките са други.
На този етап не може да кажем дали ще има безплатна енергия“.

Хронология
В края на миналата година Общинският съвет на Харманли даде разрешение „Комерс Инвест“ ЕООД да реализира инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаична електроцентрала с мощност до 200 МВт до с. Поляново. Мнозинството се съгласи да даде възмездно право на строеж и право на ползване върху земята без търг или конкурс на 1 822 078 кв. м в землището на селото.
После се оказа, че сред тези земи има такива по чл. 19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Те са непотърсени от собственици, които държавата ги е дала на общините да ги ползват.
Затова от Общината побързаха да ги извадят.
Междувременно се оказа, че от месец май тази година „Комерс Инвест“ ЕООД е заличен като търговец в Търговския регистър.
На сесията на 26 октомври бе представена екс- пертна оценка от Консултантска къща „Амрита“ ООД и струват 1, 268, 180 лева. Тя е за 12 земи в землището на село Поляново. Оценката е поръчана от друга фирма „Грийн профит“ и тези земи ще ѝ бъдат пре-доставени, за да оформи големия парцел.

При 80% застрояване какви животни ще могат да се отглеждат

Бе зададен въпросът дали ще може там да се отглеждат животни.
Диана Петкова информира, че в момента БАН правел изследвания как да се повиши популацията на европейския лалугер, който е най-често срещан в подобни фотоволтични паркове. Доказало се, че няма проблем тези животинки да могат да живея там.
Тя допълни: „Аз не знам дали сте виждали как изглежда в Германия фотоволтаичен парк. Там пасат животни, минават покрай панелите, има зелена трева. Това за инвеститорите е добре, защото той няма да ангажира допълнителни средства, за да изчиства растителността между панелите и може да пуска животни, които да минават между тях.
Можете да видите централната до Узунджово, има снимки, на които се вижда, че между панелите има животни.
Намеси се и кметът Киркова, която каза, че това, което може да се направи, няма да пречи по никакъв начин на животновъдството.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 8, 2022 09:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама