Зърнопроизводители от с. Мрамор се радват на добри добиви

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 27, 2023 08:03

Зърнопроизводители от с. Мрамор се радват на добри добиви

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 28/1052, година XX, 21 -27 юли 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Добиви от 600 до 650 кг от декар пшеница отчитат зърнопроизводителите в землището на с. Мрамор. Това каза за „Сакарнюз“ най-големият от тях Иван Иванов. Добивите от ечемик са също добри от 550 до 600 кг/дка.
Изкупната цена на зърното се движи в рамките на 35 – 39 ст./кг. „При тези цени, които няма изгледи да се променят по-нагоре засега, очакваната печалба не е голяма. За да покрием разходите си и да излезем на нула, предвид цените на тора, разходите за гориво, резервни части, заплати и всичко свързано с добиването на крайния продукт отиват 500 кг от добитата реколта. Сами може да сметните каква ще е печалбата ни. С жътвата почти приключихме, така предполагам е и при останалите колеги от общината. Сега усилено върви балирането и извозването на сламата и ще почнем да се готвим за прибирането на слънчогледа, каза Иванов.
“В много добро състояние са растенията в площите засети със слънчоглед на селата от югоизточното част на община Тополовград. Става дума за землищата на селата Капитан Петко войвода, Мрамор, Срем и Устрем. В по- рано засетите площи с тази култура вече е започнало зреенето, докато за по-късните ще е необходим поне един хубав дъжд, за да се развият и те добре.” Това споделиха земеделски производители пред „Сакарнюз“ от този район на общината. По тяхна информация, която обменят с колегите си от другите части на общината, и “там нещата стоят добре, така че в общ план състоянието при слънчогледа и очакваните добиви от него стоят добре в община Тополовград. Дано да не се случи някое непредвидено и нежелано природно бедствие като градушка например”, казаха тези с които разговаряхме.

“Пшеницата, търгувана на Чикагската фондова борса, поскъпна рязко, след като Русия съобщи, че прекратява участието си в черноморската зърнена сделка”, заявиха търговци на зърно, цитирани от Ройтерс.
Договорите за пшеница с доставка месец напред, търгувани на Чикагската фондова борса, поскъпнаха с 3%, достигайки цена от 6,81 долара за бушел (около 27 килограма) във вторник към 13:30 часа българско време, след като по-рано през търговската сесия се повишиха с над 4%.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 27, 2023 08:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама