Земеделци на протест срещу актуално удостоверение за наследници

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 21, 2022 11:31

Земеделци на протест срещу актуално удостоверение за наследници

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 22 - 28 юли 2022 г., брой 27/1005, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Земеделски производители от региона излязоха протест пред ГКПП „Капитан Петко войвода“, блокирайки пътя за Гърция за около 20 минути.
Протестиращите, около 50 човека, бяха от Свиленград, Любимец и Тополовград.
Причината за недоволството им е нови изисквания на Областната дирекция „Земеделие“ в Хасково, които те считат за нередни.
От тази година вече Областната дирекция „Земеделие“ в Хасково им изисква валидни удостоверения за наследници. В края на юли изтича срокът за деклариране на договорите за наем на земя, която земеделците ще ползват през следващата година и те смятат, че няма да успеят да го спазят, затова настояват за промени и искат оставката на директора Златка Господинова.
„Прилагането на актуални удостоверения за наследници е ненужно, то усилва бюрократичната тежест“, твърдят земеделците и определят това като „административен произвол“.
„Подобни изисквания няма никъде в страната“, посочи вечният протестиращ Живко Желев, един от организаторите на протеста.
„Въпросните удостоверения за наследници се изискват законно и това се прави и в други области на страната”, заяви пред „Хасково нет“ Златка Господинова. Тя направила проучване и установила, че някои от общините в Хасковска област дават 6-месечен срок на годност на удостоверението за наследници, други дават срок до промяна на обстоятелствата, но има и такива, при които документът е безсрочен. това е и причината да издаде нови указания с изискване за представяне на валидно удостоверение, в което да не се определя срок, но се изисква наследникът да е жив.
Уточни, че не е редно да се представят удостоверения за наследници, издадени например преди 24 години, а да няма единна система, в която да се провери кое удостоверение е валидно.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 21, 2022 11:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама