“Зеленият сертификат” отваря всички врати

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 27, 2021 19:46

“Зеленият сертификат” отваря всички врати

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 22 - 28 октомври 2021 г., брой 38/970 година XVIII Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

От 21 октомври България влезе в нов режим. Зеленият сертификат вече е задължителен за дейности на закрито. Документът ще служи като пропуск в хотели, ресторанти, нощни заведения, кина, театри, музеи, фитнес зали, спортни зали, зали с басейни, молове, магазини над 300 квадратни метра.
Сертификатът няма да се изисква в аптеките, малките магазини, банките и администрацията.

Що е то “зелен сертификат”?

Цифровият COVID сертификат на ЕС е това, което наричаме най-общо “зелен сертификат”.
Има три варианта да получим зелен сертификат:
– ако сме ваксинирани;
– ако сме преболедували;
– ако имаме отрицателен COVID тест.
Срокът на валидност обаче е различен.
Сертификатът може да бъде на хартия или в цифров формат. Съдържа QR код и информация на езика на съответната държава и на английски. Той е безплатен и е валиден във всички страни от ЕС.
Ваксинационен сертификат получава всеки, който е бил ваксиниран срещу COVID-19.
Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация можете да получите от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината, или от общопрактикуващия лекар, който ви е имунизирал. Всеки, който е бил ваксиниран, може да изтегли сертификата си от сайта www.his.bg, след като попълни ЕГН и номер на сертификат, издаден след 1 юни 2021 година или национален референтен номер.
Какви данни съдържа сертификатът и в безопасност ли са те /данните/?
Документът съдържа основна информация – име, дата на раждане, дата на издаване, информация за ваксината/теста/преболедуването, както и уникален идентификатор.

Възрастните на село

От няколко дни по медиите коментират как може да се извади дигитален зелен сертификат. За младите и хората с компютри това е лесна задача, но за възрастните хора от село, които нямат смартфон и имейл, това е непосилна задача, защото те не знаят какво да направят.
Към момента няма определена институция, която да извърши тази услуга, затова всеки трябва да търси собствен начин за снабдяване с този документ на хартия.
Възможност за хората от селата е да потърсят помощ от близък, приятел или от кметския наместник. Някой от тях трябва да въведе кода в сайта www.his.bg, да го изтегли и да го разпечата на принтер.

Как това подпомага свободното движение?

Цифровият COVID сертификат на ЕС се приема във всички държави от Съюза. Той спомага за осигуряване на координирано премахване на действащите ограничения.
При пътуване притежателят на цифров COVID сертификат на ЕС по принцип следва да бъде освободен от ограниченията на свободното движение. Страните от ЕС следва да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на цифров COVID сертификат на ЕС, освен ако те не са необходими и пропорционални с оглед на опазването на общественото здраве.
В такъв случай – например при вземане на мерки във връзка с будещи безпокойство нови варианти – съответната държава от ЕС ще трябва да уведоми Комисията и всички останали страни от Съюза и да обоснове решението си.

4 лаборатории в Хасковска област са определени да извършват безплатни антигенни тестове, съобщи след заседание на областния оперативен щаб директорът на РЗИ – Хасково д-р Соня Димитрова.
Там единствено ще се заплаща такса за пробовземане, за която няма определена цена. РЗИ
има определени количества тестове, които ще бъдат предоставени на хасковските ДКЦ1, Делпем, Милаб и свиленградската лаборатория на Елена Генева.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 27, 2021 19:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама