Звънци и хлопатари разбудиха с. Орешник на 1 януари

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 11, 2021 09:48

Звънци и хлопатари разбудиха с. Орешник на 1 януари

Орешанските джамали не нарушиха традицията в тополовградското село Орешник и тази година, въпреки че заради Ковид заразата има ограниченичителни мерки. На 1 януари рано сутринта, след празненствата по посрещането на Новата година, млади мъже, момчета и деца, облечени в овчи и кози кожи, окичени на кръста с пязлични по големина звънци и хлопатари, предрешени на пепелаши, моми и останалия антураж, участващ в ритуала, разбудиха селото. Съпроводени от импровизиран оркестър от кларинет, акордеон, гайда и тъпан, те тръгнаха на обход, като влизаха във всеки дом, за да пожелаят успешно начало и хубава, здрава и берекетлия година. Стопаните ги посрещаха с отворени врати и ги черпеха кой с каквото има.
Обиколката продължи дълго, а през това време в централната улица и центъра на селото се събраха много хора от Орешник, от Тополовград и от околните села – Мрамор и Капитан Петко войвода, едните за да наблюдават, а другите – да участват в ритуала. През това време група дами завиха хоро пред едно заведение, очаквайки посещението на джамалите. Кулминацията бе пред сградата на кметството, където се събра голямо множество, а кметът на селото поведе хорото с маскираните младежи.
Шествието продължи до поляната на горния, западен край на селото.
Този празник е пренесен в селото от преселниците и бежанците от Източна Тракия, чиито наследници днес са основния състав на местното население. Подготовката за празника започва дълго преди той да се случи, като за джамалите най-важното е да подберат хубави кожи, които да се обработят добре, и да се намерят разнообразни по вид и звук звънци. С тях те се окичват на кръста и се стремят да вдигат колкото се може повече шум. Така се вярва, че прогонват злото и поставят началото на хубава и успешна за всички година.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 11, 2021 09:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама