За „Европейската нощ на музеите“ в Харманли гостува изложба от Пловдив

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 20, 2022 10:07

За „Европейската нощ на музеите“ в Харманли гостува изложба от Пловдив

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 20-26 май 2022 г., брой 19/997, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Исторически музей-Харманли се включи в отбелязването на „Европейската нощ на музеите“. На 14 май директорът, проф. д-р Цонка Каснакова постави началото на нощта и приветства дошлите, а експозицията беше представена от уредник Кремена Димитрова.
Един от акцентите бе гостуващата изложбата „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“, която представя великолепието на късноантичните мозайки в три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство в Пловдив – Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини. Тя бе възстановена с помощта на American Foundation for Bulgaria в партньорство с Община Пловдив.
Представена фотографии и информационни табла.
За малките посетители и техните родители уредниците бяха подготвили различни ателиета, които продължиха от 18:30 ч. до 20:30 ч.. В търсенето на съкровища из музейните експозиции се включиха малки и големи. Всеки можеше да си направи гривна от мъниста или да се опита да потъче на керемида. Бяха подготвени различни настолни игри, пресъздаване на „древни символи и знаци“, писане на текстове на кирилица и глаголица.
В сградата са разположени две гостуващи изложби: „Загадките на каменните монументи” на РИМ-Хасково и „Лицата на разнообразието” с автори Ванина Нинова и Иван Атанасов.
Част от нощта бяха и изложбите на Исторически музей-Харманли: „Археологическото наследство на Харманли и региона“; „Семейното огнище“; „Празнична обредност: от Лазаровден до Гергьовден“; „Градският бит в Харманли от началото на XIX до средата на XX век“; „Oт паланката до града. Развитието на Харманли от началото на XVI до края на XX вeк.“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 20, 2022 10:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама