За Богородичния пост

Сакарнюз
От Сакарнюз август 4, 2023 10:00

За Богородичния пост

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 30/1054, година XX, 04 -10 август 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Богородичният пост е установен в прослава на Божията майка, която през целия си живот и особено преди успението си (15 август) прекарвала времето в пост и молитва. Постът има строг характер, което се обяснява с голямата любов и почит, която отдават православните християни към Света Богородица.
Подготовката за празника Успение Богородично (най-големия Богородичен празник за православните християни) трае от 1 до 14 август.
Историческите данни сочат, че Богородичният пост е въведен сравнително късно (имайки предвид другите три поста). В началото постът е бил разделен на две – първо християните постили за празника Преображение Господне, който предшества празника Успение на Пресветата Майка. Този първи пост е продължавал пет дни – от 1 до 5 август, като на самия празник Преображение Господне (6 август) се е разрешавало приемането на месна храна. По сведения на свети Атанасий Велики, самодържецът Лъв Философ забранил това и свързал двата поста, като утвърдил на празника Преображение да се приема само риба.
През Богородичния пост е забранена употребата на месо, млечни продукти и яйца. Може да се употребява растителна храна с олио. Риба се разрешава на празника Преображение Господне (дори ако се случи в сряда и петък).
Ако празникът Успение Богородично се случи в сряда или петък, се разрешава приемането на риба.

✞ През Богородичния пост от 1 до 14 август за духовна подкрепа на вярващите всяка вечер от 18:00 ч. ще бъде отслужен Молебен канон на Пресвета Богородица по предварително изготвен списък в Харманли и селата.
– За втора поредна година в храм „Св. Атанасий Велики“, гр. Харманли на 14-ти август от 18:00 ч. ще бъде отслужено ОПЕЛО БОГОРОДИЧНО с Лития около храма. Заповядайте!

Сакарнюз
От Сакарнюз август 4, 2023 10:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама