Защо „Титаник“ продължава да ни очарова

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 23, 2023 17:22

Защо „Титаник“ продължава да ни очарова

Акценти

  • Потъването на "Титаник" е първият случай, когато голямо новинарско събитие се предава и преживява в реално време
  • Именно поради тази причина потъването на "Титаник" все още е актуално за нас повече от 100 години след това.

Свързани публикации

Michael Rosenblum

За пореден път „Титаник“ завладява общественото внимание.

Този път това е историята на петима авантюристи, които са се спуснали с подводница до останките на кораба и засега са изчезнали. В момента се провеждат глобални спасителни дейности, а медиите са пълни с тази изключителна история.

Тук, в Обединеното кралство, всяка новинарска емисия започва с новини, а вестниците са пълни с всички възможни аспекти на историята.

Със сигурност това е вълнуваща история, но по света има много корабокрушения – защо „Титаник“ така завладява въображението ни, както във филмите, така и в действителност, и продължава да привлича хората да го видят?

Потъването на „Титаник“ е първото медийно събитие в света.

Днес, когато се разбие самолет, стане терористична атака или започне война, ние можем да включим CNN или BBC или просто да влезем в интернет и да намерим незабавно и на живо отразяване на случващото се. Но през по-голямата част от човешката история, когато някъде по света се е случвало голямо събитие, е можело да минат дни, докато новината за него достигне до обществеността.

Когато Наполеон е победен при Ватерло, новината за резултата от битката достига до Лондон едва след три дни.

„Титаник“ променя всичко това завинаги.

Наред с пътниците, екипажа и недостатъчния брой спасителни лодки „Титаник“ превозва и още нещо – нещо, което по онова време е предимно експериментално. Имал радио „Маркони“.

Радиото не е било използвано от екипажа на кораба – никой не е знаел как работи. Вместо това с него са работили трима служители на компанията „Маркони“.

„Титаник“, най-луксозният океански лайнер, строен някога – с плувен басейн, гимнастически салон, грандиозно централно стълбище, достойно за величествен дом, предлага на богатите си пътници от първа класа нещо, което никой друг кораб не може да предложи – възможността да изпращат телеграфни съобщения до дома и да ги получават. Това е било нещо невероятно.

Когато „Титаник“ се ударил в айсберга в ранните часове на 15 април 1912 г., служителите на компанията „Маркони“ започнали да изпращат сигнал за бедствие по радиопредавателя. Разбира се, много малко хора са имали радиоприемници. Компанията е била сравнително малка и е имала малко клиенти.

Дейвид Сарноф, руски имигрант в Ню Йорк, получава работа в компанията „Маркони“ на 16-годишна възраст. Като младши служител той получава задачата да седи на витрината на универсалния магазин „Улуъртс“ в центъра на Манхатън с гигантска радиосистема.

Това бил рекламен трик, предназначен да покаже на обществеността какво представлява това ново радио. Помислете за Интернет през 1988 г.

Седейки на това много публично място (това е било много преди да се започне да се излъчва глас), Сарноф получава трескавите съобщения от радиостанцията на „Титаник“, че той потъва.

Той е първият човек, който научава, че „Титаник“ потъва, но скоро съобщава това на цялата нация. В Белия дом президентът Уилям Хауърд Тафт нарежда да се изключат всички радиостанции в страната, с изключение на тази на Сарноф.

През следващите 36 часа Дейвид Сарноф продължава да получава съобщения за катастрофата. Междувременно огромна тълпа се събрала, но не в сградата на „Ню Йорк Таймс“, където традиционно отивала при подобни случая, а пред универсалния магазин „Уулуърт“.

След като „Титаник“ изчезнал под вълните, „Карпатия“, друг кораб на линията „Уайт Стар“, също оборудван с радио „Маркони“, започнал да предава имената на оцелелите, когато ги изваждали от ледения Атлантик. Сарноф предава и тях.

Потъването на „Титаник“ е първият случай, когато голямо новинарско събитие се предава и преживява в реално време. Потъването на „Титаник“ става достояние на нацията и света, докато трае катастрофата. Нищо подобно не се е случвало дотогава. Никой не беше преживявал това преди. Именно поради тази причина потъването на „Титаник“ продължава да ни вълнува повече от 100 години след това.

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 23, 2023 17:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама