Защо се наводни най-високата част на града, питат харманлийци

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 20, 2014 18:36

Защо се наводни най-високата част на града, питат харманлийци

Акценти

  • Вестник „Хасковски новини“, бр. 36/588/1442 , година ХII , 19-25 септември 2014г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

„Искаме да знаем каква е причината за наводнението. Тя не е във водата, нито поройния дъжд.“ Това попитаха кметът на Харманли – Михаил Лисков на събрание на I квартал, който в събота, 6 септември, бе под вода и пострадаха стотици къщи. „Господин Лисков станете пред всички и кажете честно коя е причината да се наводни най-високата част на града!“ С такива въпроси зададени от емоционални граждани започна разговорът между хората и местната управа.

Няколко дни преди това те бяха написали писмо до градоначалника  Там декларират, че са „засвидетелствали подкрепата си за него от 2003 година и се надяваме да получат и подкрепа от институцията, която представлявате и ролята Ви на обединител на населението на общината!

В случай, че лично желаете да изслушате  аргументите ни, заповядайте на срещата на жителите на квартала. Нежелание за диалог ще приемем като насърчаване на евентуален протест от наша страна.“ На срещата присъстваха кметът, двамата му заместници – Минка Стоянова и Гено Генев, директорът  на „Чистота“ и началник РС ПБЗН- Слави Спасов. Освен поканата, пострадалите бяха направи ли и списък, с необходимите неща, от които се имат нужда спешно  – калорифери, препарати за дезинфекциране, доброволци. Те се оплакаха, че вече е четвъртък 11 септември, а още не са изчистени улиците. Искаха да знаят има ли скъсан язовир. Някои настояваха Малкоча да се разруши. Повечето от изказалите се твърдяха, че шахтите не се чистят и това е причината за наводнението. Виждали са как в тях е падал асфалт, при асфалтиране. Казват че на много места са над нивото на пътя и не може да изтича вода в тях. Хората се оплакваха, че от „Чистотата“ не чистят пред тях. Увеличили данъка на къщите, а не се мете пред тях. Кметът съобщи, че в 900 дома има поражения и досега са описани над 100.  Оценката ще я изпратят на Междуведомствената комисия и до 3 месеца трябвало да платят.  „Помощта няма стане бързо, но ще работим по този въпрос“, ги успокои той. От Социални грижи с техен екип обикаляли пострадалите по техни критерии определяли дали лицата, които има право на 325 лева помощ. .

На въпроса чия собственост е язовир Малкоча той обясни: „През 2001 година по решение на зам.-министър всички язовири които си били на ТКЗС, АПК ги прехвърлят но общините. На територията на общината има 480 язовира, които имат акт за собственост. Потенциално опасните са 9. Този язовир сме го заварили с циментирана шахта. Продълбочипме с 1.5 метра изпускателя за да се увеличи свободния обем на язовира. Така той не може да се напълни.

При дъжда в събота река Харманлийска си остана в коритото, но подпря водата от канализацията, не можа да поеме дъжда и започна да излиза от сифони, тоалетни. Това е моето обяснение. Няма скъсан язовир, има прелял язовир.“ Обясни, че през 2003 Малкочкото дере е било пълно с боклуци от живеещите тук., не са хвърляни от кмета. Тогава хората поискали то да се запълни.

Стойчо Братанов попита някой изследвал ли е канализацията, в какво състояние е. Някой чистил ли е някога шахтите както трябва. Той описа на колко места има изхвърлени боклуци и прикани управляващите да наложат по-големи санкции на тези които си оставят сметта на нерегламентирените места.

Гено Генев отговори, че На Малкоча трябвало да се оправи изпускателя. Те ще сложат тръби, ще го изпуснат и и ще го ремонтират. Кранът за него бил е приготвен преди от 2 години.

Заместник-кметът отрече обвиненията, че канализацията не е била почистена, защото „половин час след като дъжда е спрял, водата се е отекла в шахтите“. Това означавало, че тя е в ред. Обясни, че при чистенето са намирали юргани и одеяла. „Трябва да помислим и ние дали не сме виновни за това. От другата страна на Маджаровско шосе има много боклуци, изхвърлени с колички от съседни къщи,“бе описанието на ситуацията според него.

За язовир Малкоча той каза, че подпира водите, които се стичат и високата част и ако го няма, ще стане по лошо. Даде за пример реката, която я е на скъсания Ивановския язовир и вече наводнява село Бисер.

Обясни, че дъждът е бил много и язовир Кюмюрлука който бе празен се напълнил за 2 часа. Същото било положението и с Надежденския язовир.

Пенсионер на 90 години си спомни, че преди 70 години Малкочкото дере е било отворено. Тогава при пороен дъжд 30 см вода заля целият квартал. „Сега това дере го няма, а водата е вкарана в канализация. Най-голямата глупост е от е когато от икономична гледна точка се слагат малки тръби.“

Зам.-кметът обясни, че канализацията на града е правена от специалисти, които са били наясно с метрологичната обстановка и са я проектирали да поема водата при дъждове.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 20, 2014 18:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама