Защо есента е атеист, а красивите може и да са способни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 15, 2023 09:24

Защо есента е атеист, а красивите може и да са способни

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 12 - 18 май 2023 г., брой 18/1042, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Може ли есента да е атеист, а красивите жени да са и способни творци. Това научиха любимчани от срещата си с Емилиана Стоименова, която представи новата си стихосбирка.

Тя е носителка на титлата „Мисис България 2019“ и първа подгласничка на „Мисис Европа 2021” . Модератор на творческата среща в Любимец бе Ники Шуманова, а Владо Димов с китарата си представи песни, по текст на авторката. Тя се срещнала с него след последния конкурс и той ѝ отворил вратите към изкуството. Сега правят красиви песни.
За Емилиана красотата не е само предимство, а състояние на духа и споделя, че за жалост красивият човек трябва много да се бори, непрекъснато да отстоява себе си.
„Това е невероятна битка, защото винаги си гледан под лупа. Много пъти, запознавайки се, хората гледат скептично към мен, виждат една руса, слаба, едрогърда жена и си казват: това момиче няма да ни свърши работа. Подхождат с ,недоверие към красивия човек.“
С времето свикнала и започнала да взема позитивните неща от подобно отношение. Това я направило по-силна, по-уверена и изградило самочувствие у нея.
Определя себе си като динамична, обича винаги около себе си да има много неща за правене и „слава богу съм свръх организирана.“
Не може и да бъде другояче, защото е била последните 14 години пиар в Министерството и през това време са се сменили 17 министри.
Денят ѝ започва сутрин рано с новините и завършва след полунощ в кухнята, като демонстрира таланта си като кулинар.
„Завършила съм дигитален маркетинг, харесва ми да се доказвам пред себе, обожавам да трупам знания и го правя единствено и само за себе си. Това ми дава увереност, прави ме конкурентноспособна и искам да имам стабилни позиции, когато общувам”, заключава тя.

Настоящето е ясно, бъдещето – очертано, но къде в миналото е открила думите, я попита Ники Шуманова.

„Вдъхновението ми дойде от моят малък Вършец, с липсващи гари, с липсващи влакове, с липсващи светофари, от пукнатините на улиците там. Тези неща ме вдъхновиха за всичко, което ми предстоеше.
Исках да продължа да откривам думите, които ми дадоха майка ми, баща ми, корените ми, това са думите които ми дадоха моите учители по литература, любимите ми преподаватели и въобще тази харизма, с която ме заредиха за целия ми живот.
За да има хубава поезия, трябва да има дълбока тъга, трябва да си го изживял, трябва да те е жегнало, да те е докоснало. Щастието, когато го има, ами летиш и някак си не те осенява тази дълбочина на мисълта, докато страданието е много сериозен ключ. То отваря по-дълбоки врати, не порта, а дълбоките врати.“
Пиар заложбите на Емилиана се проявиха и на тази среща, която остави най-интересната част за финала. Тогава присъстващите разбраха, че „Есента е атеист“ е лайтмотив на нейно стихотворение, което е дало заглавието на стихосбирката, избрано от редактора Камелия Кондова.
„Защо есента е атеист? По- чрезвичайно е да кажем: есента е божествено красива, да де, ама не е. Есента е безбожно красива! Тя носи толкова контрапункт в себе си, защото е едно от най-висшите творения на вселенския демиург. Тя създава добри неща, но и лоши. Нейни и дявола, негово дело е и доброто, и злото.
Затова предпочитам тя да е атеистична.
В моята есен има много лято, така че тя съвсем не е есенна, но е безбожно красива и предпочитам да е атеистична, въпреки че носи божествената частица, такава, която я има всеки, дори и атеиста.“
След тази думи Ники само промълви: „Така може да го обясни само Емилиана, а публиката изръкопляска.

Авторката призна, че това е четвърта ѝ премиера на книгата, но тя е най-емоционалната.

Ники Шуманова, която е от Любимец, при закриването на сращата сподели, че красотата не е само физическа, а състояние на духа.
„Красотата е въпрос на избор, който правим всеки ден. Дали ще усмихнем утрото си с високи токчета, или с песента „Цялата любов“ е въпрос на избор. Дали ще мърморим – също. Дали ще поставим цветни салфетки и ароматни свещи за вечеря е въпрос на избор, дали ще говорим с децата си за красивото, също е въпрос на избор. Дали ще се заобиколим и ще общуваме само с хора, които носят радост и вдъхновение, също е въпрос на избор. Дали самите ние ще отразяваме красота – също.“
Ники разказа спомен от детството си, който и направил силно впечатление. Като малка направила беля и очаквала наказание. Но вместо това се появил добър човек, който я успокоил.
„Дали ще подадем ръка, или ще наругаем, също е въпрос на избор, а когато подадеш ръка на паднало дете е красиво. Нека избираме красотата всеки ден. За мен този ден и тази среща с вас беше красива! А за вас?
Отново ръкопляскания, а срещата завърши с раздаване на автографи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 15, 2023 09:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама