Защита на европейските избори от чуждестранна намеса

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 3, 2023 10:06

Защита на европейските избори от чуждестранна намеса

Акценти

  • членовете на ЕП се срещнаха с национални, европейски и международни политици, с разузнавателните служби на държавите членки на ЕС, както и с Центъра за високи постижения на НАТО в Рига (NATO StratCom), с Европейския център за борба с хибридните заплахи (Hybrid CoE) в Хелзинки, с австралийското правителство и власти и със съответните органи на ООН в Ню Йорк.

Свързани публикации

Членовете на ЕП ще призоват за координирана стратегия срещу чуждестранна намеса и манипулиране на информацията, за да се защитят европейските избори и да се повиши устойчивостта на ЕС.

По време на дебата и на гласуването в четвъртък се очаква евродепутатите да предупредят, че чуждестранната намеса, дезинформацията и атаките срещу демокрацията вероятно ще продължат да се увеличават все повече и да стават все по-усъвършенствани в навечерието на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 6-9 юни 2024 г.

Докладът на специалната комисия по въпросите на чуждестранната намеса включва препоръки за координирана стратегия на ЕС и разглежда въпроси като намесата в онлайн платформите, защитата на критичната инфраструктура и стратегическите сектори, намесата по време на изборните процеси, тайното финансиране на политически дейности от чуждестранни участници и устойчивостта на кибератаки. Текстът се фокусира по-специално върху руската и китайската намеса в ЕС, в страните, които кандидатстват за присъединяване към ЕС, включително Западните Балкани, както и в глобалния Юг.

Евродепутатите очакват от Комисията отговори и за това как планира да гарантира, че съществуващите инструменти срещу манипулирането на информация и новите инициативи, като например пакетът за защита на демокрацията, ще спомогнат за защитата на почтеността на изборите през 2024 г.

След гласуването докладчикът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия) и председателят на специалната комисия по въпросите на външната намеса Рафаел Глюксман (С&Д, Франция) ще дадат пресконференция.

Контекст

Докладът следва изпълнението на Резолюцията относно чуждестранната намеса, приета през март 2022 г. При изготвянето на новия доклад членовете на ЕП се срещнаха с национални, европейски и международни политици, с разузнавателните служби на държавите членки на ЕС, както и с Центъра за високи постижения на НАТО в Рига (NATO StratCom), с Европейския център за борба с хибридните заплахи (Hybrid CoE) в Хелзинки, с австралийското правителство и власти и със съответните органи на ООН в Ню Йорк.

Източник: ЕК в София

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 3, 2023 10:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама