Заради 20 хиляди, може да иде половината болница

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 30, 2011 19:12

Заради 20 хиляди, може да иде половината болница

Акценти

  • Вестник "НОВИНИ" година IX, 22 - 29 СЕПТЕМВРИ 2011 Г., #35/445,

Свързани публикации

Заем, взет от управителя на СБЛВБ „Хипократ“ – Ваня Дончева, е на път да погълне половината от сградата на бившата болницата в Симеоновград. Тя е взела от харманлийската фирма ДСА ООД. 20 хиляди лева, при годишна лихва от 43%. След това е прехвърлен като цесия на друга фирма, която е доставяла горива за ДСА.
Сега сумата с лихвите е нараснала на над 60 хиляди лева, а кредиторът иска част от сградата на болницата да се извади от капитала на дружеството и така да се удовлетвори задължението към тях.
Това не е единствената неприятност, свързана с бившето здравно заведение. Преди месец от сметката на общината бяха дръпнали 10 000, след като съдия изпълнител Араклиева е издала изпълнителен лист, в полза на един от кредиторите на болницата.
Към съдия изпълнителя Араклиева от Хасково е заведено дело, защото тя не е имала право да издава изпълнителен лист и да се пипат сметките на общината, след като болницата е самостоятелно юридическо лице.
Ситуацията с единствения актив на бившата болница – сградата, е изключително сложна, заради бездействието на бившата общинска администрация. През 2002 и 2006 година ОбС е взел решение сградата на болницата да се извади от капитала на СБЛВБ „Хипократ“ и да премине към общината, защото от тук плащат данъците и поддръжката. Но това не е било изпълнено и сега създава доста проблеми. Ако се обяви фалит, това е единственото нещо, което дружеството притежава и веднага ще бъде разпродадено от съдия изпълнител за удовлетворяване исковете на кредиторите, които не са малко. Цената ще бъде много малка и от това общината няма да спечели нищо. На последната сесия на ОбС адвокат Димо Стоянов обясни, че д-р Ваня Дончева, която бе управител на болницата, е обявена от прокуратурата за общодържавно издирване.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 30, 2011 19:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама