Започна дългоочакваният ремонт на Гърбавия мост в Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 4, 2021 08:34

Започна дългоочакваният ремонт на Гърбавия мост в Харманли

Акценти

  • Регионален вестник, # 15/947 година XVIII, 16 - 22 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

От няколко дни се извършва ремонт на Сводестия (Гърбавия) мост в Харманли.
Работници от „Пи Ес Пи“ (www.holding-pis.com) вече демонтират настилката от гранитни павета. Изпълнителят бе избран в края на миналата година.
Проектът, по който се ремонтира съоръжението, е по Трансгранично сътрудничество, в който Община Харманли е водещ партньор. Той ще се реализира съвместно с „Асоциацията за популяризиране на Одрин и туризма в Одрин”. Наименованието му е „Консервация и реставрация на „Сводест мост“ над река Олудере – недвижима културна ценност“. От общата стойност 499 929,46 евро, 382 527,66 са за българската страна.
В рамките на проекта е предвиден обмен на опит в изучаване, опазване и популяризиране на недвижимите обекти на културно наследство от османския период. Ще бъде закупено оборудване и разработване на 3D проекционно прожектиране (3DPM) за нуждите на Асоциацията за популяризиране на Одрин и Туризмa там (ETTDER). С него ще се прожектира филм в Одрин.
Крайната дата на проекта е 23 юни 2021 г.
След като ремонтът бъде завършен, ще има официално откриване.
Харманли е партньор на друга турска община – Инедже, по друг ТГС проект, с който се предвижда ремонт на парк „Димана Данева“. Той е на обща стойност 499 678.90 евро, а от тях 283 152.60 са за дейностите, предвидени за българската част.
В него е заложено да се направят нови алеи, пешеходни и автомобилни артерии, допълнителен паркинг и площадка с възможност за поставяне на сцена за провеждане на различни събития в града.
Ще бъдат поставени нови пейки, кошчета за отпадъци и маси с пейки за пикник.
Процедурата по избор на изпълнител на Строително-монтажните работи стартира на 20 октомври 2020 г., а на 2 декември бе прекратена. Възобновена е отново на 11 февруари 2021 година.
В началото на тази година приключи ремонтът на сградата на Историческия музей – Харманли, намираща се до моста и тя доби привлекателен вид.
Очаква се след ремонта на Гърбавия мост и този на парка „Димана Данева“ районът да добие нов, още по-приятен вид.

Какво ще се ремонтира?

След премахване настилката от гранитни павета се предвижда да има подравняване и полагане на хидроизолационно фолио, което да спре преминаване на соли в конструкцията. Ще се направи армирана замазка за наклон и върху нея ще се положи хидроизолация. След това настилката от гранитни павета се връща върху „земно-влажната“ основа.
В технологичната част на проекта е записано, че пространство около моста изцяло е изгубило своите автентични характеристики, а стремежът на проекта е в непосредствена близост да бъде осигурена адекватна среда на недвижимата културна ценност. Предвижда се премахване на бетоновото корито и бетоновите подпорни стени, които крепят двата бряга и острова и вкопаването на терена до достигане на средновековното ниво (снижаване на терена при големия свод с над 2 м).
Бетоновите подпорни стени ще бъдат заменени с каменни, като терасирането на южния бряг ще се извърши на три нива.
Ще се махне неестетическата желязна конструкция на стелата с мраморната плоча с надпис. Ако по време на реставрационните дейности се установи, че това не е достатъчно за стабилността, ще се извърши укрепване чрез превързване с подсилени полимерни ленти с въглеродни влакна, които ще бъдат скрити зад напречните стени на перилата и под „шапката на стелата“.
Предвидено е художествено насочено ефектно осветление.
Архитект на проекта за реставрацията на моста е арх. Милена Каменова, за реставрацията отговаря Калин Тодоров, а проектант е Пламен Кичашки.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 4, 2021 08:34
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Явор май 4, 19:42

    Тея павета подреждане нещо няма ли ами 1 към гьотере се нахвърлят малко професионализъм поне

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама