Започва надпреварата за заявления за саниране

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 7, 2022 09:19

Започва надпреварата за заявления за саниране

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 2 – 8 декември 2022 г., брой 44/1022, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Сдруженията на собствениците вече могат да подават заявления за финансова подкрепа на мерки за енергийна ефективност на жилищни и нежилищни сгради. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева. Тя подчерта, че екипът ѝ вече е на етап подготовка на финалния вариант на поканите за кандидатстване.
Финансирането ще е по Плана за възстановяване и устойчивост и това е първият етап и кандидатстването ще продължи до 31 март 2023 г. При него сдруженията ще получат безвъзмездно 100 процента от средствата за саниране.
Вторият етап за кандидатстване ще продължи до 31 декември, като одобрените жилищни сгради ще получат 80 на сто безвъзмездна финансова помощ от Плана, а останалите 20 на сто ще са за сметка на собствениците.
Заместник-министърът призова всеки, който има интерес към мерките, да се обръща към общинските администрации, които разполагат с информация и са готови да подпомогнат процеса – от структуриране на сдружения на собствениците, през подготовката на обследвания и на заявления за кандидатстване.

Парите няма да достигнат до всички

Драгомир Цанев от „ЕнЕфект“ предупреди на форума Пресклуб: „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, организиран от „Климатека“ и „ЕнЕфект“, че обществените средства за обновяване на жилищата няма да стигнат за всички. „Ако продължаваме със сто процента грантове, значи взимаме от много хора и даваме на много малко. Така близо 95 на сто от хората няма да имат достъп до средства за обновяване на домовете и това са предимно живеещите в малките населени места“, каза експертът.
Досега са санирани общо 2809 сгради, като по новата програма ще бъдат обновени още 1000. В България, по данни от Националната стратегия за обновяване на националния сграден фонд, 66 000 жилищни сгради имат нужда от саниране.
За да се обърне тази тенденция според Цанев трябва да има съучастие от собствениците, както това се случва в нормалния свят.

Тези дни от МРРБ съобщиха, че близо 93 на сто от жилищните сгради у нас имат нужда от енергийно обновяване. По Плана МРРБ ще инвестира над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилища с минимум 4 апартамента и повече от един собственик във всички 265 общини на страната.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 7, 2022 09:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама